Briefing: Ugen i mediebranchen

Afskedigelser i Mediehusene Midtjylland, opkøb af Radar, store fald i særligt de lokale ugeavisers printannonceomsætning og Dagens Medicin, der lander i minus. Få overblikket over ugen her.
Foto: PR/Herning Folkeblad
Foto: PR/Herning Folkeblad

Februar går på hæld og foråret kan anes i horisonten. Og mens flere tydeligvis stadig er ude og nyde puddersne og afterski, har der igen været knald på nyhederne i Mediedanmark.

Vi lægger ud med Mediehusene Midtjylland, der denne uge annoncerede, at flere medarbejdere afskediges som del af en sparerunde. Det gælder seks redaktionelle medarbejdere, mens der samtidig er sket opsigelser i den kommercielle afdeling i “backend”-funktioner, oplyste Alex Nielsen. Mediehuset er ramt af bl.a. et større fald i omsætningen fra printannoncer.

2022 startede godt på annoncefronten for landets dagblade, men i andet halvår gik det ned ad bakke, viste nye tal fra Dagbladenes Annoncestatistik og Ugeavisernes Annoncestatistik i ugens løb. For både lokale ugeaviser og regionale dagblade bød året på et samlet fald på henholdsvis fire pct. for de regionale og 7,8 pct. for de lokale.

For de lokale ugeaviser vil faldet i indtægter ikke skifte kurs i 2023, lyder vurderingen fra to bureauchefer. Ifølge Peter Sevel, der er direktør i Magna Denmark, vil nedgangen fortsætte med omkring 10 pct.

Tal og nyt fra techfronten

Vi rykker fra det analoge til det digitale.

Tabloidmedierne slår alle andre af pinden målt på kliks, men når det kommer til unikke brugere, tabte Ekstra Bladet mere end 100.000 i snit sidste år. Årsagen er bl.a. lavere nyhedstryk, fortalte kommerciel direktør Signe Skarequist.

Torsdag blev det offentliggjort, at techmediet Radar bliver del af Teknologiens Mediehus. Nichemediet har de seneste måneder været på jagt efter en medejer, og fra Teknologiens Mediehus betyder opkøbet ifølge adm. direktør Christina Blaagaard, at huset udvider sin målgrupper og dermed abonnementspotentialet. 

Mens flere og flere journalister gør brug af Zetlands Good Tape-tjeneste til transkribering, har mediehuset nu også bygget en loginløsning på produktet. Det sker som led i, at Good Tape på sigt ønsker at introducere en betalingsmodel for en forbedret udgave af værktøjet.

Også et nyt produktionsselskab så denne uge dagens lys. “Missing Media” er navnet på selskabet stiftet af Rune Vesterlund og Kristian Bech, og etableringen udspringer af et ønske om at videreudvikle på formatet ”Som sunket i jorden”. Med sig har de to stiftere og direktører derfor rettighederne og producenterne Laud People og Reef tv er med om bord som medejere.

Regnskab, overenskomst og AI

Forhandlingerne mellem TV Danmark og Dansk Journalistforbund om overenskomst, der startede 10. januar, spidser til, og parterne har derfor indledt forhandlinger frem til tirsdag i næste uge. Skulle fagforbundet beslutte at indgive et såkaldt konfliktvarsel, vil der gå tre måneder, før det træder i kraft. 

Regnskabssæsonen ruller videre, og årsrapporten fra Dagens Medicin viser, at medieselskabet i et investeringstungt år tog et hug på både bruttofortjenesten, der faldt med 31 pct., og bundlinjen, der landede på -178.731 kr mod et plus på 3,5 mio. i 2021. Adm. direktør Fredrik Andersson forventer, at skuden bliver rettet op i indeværende år.

Og vi slutter på endnu en historie fra bureauernes verden - ligesom kunstig intelligens vinder hastigt indpas i mediebranchen, er den også under udvikling hos det digitale bureau Acceleration, der har udviklet sig eget AI-værktøj, som bruges til at skabe datagrundlag, der der skal gøre kundernes kampagner mest muligt effektive i at nå forbrugerne.

Ugens tal

10 år – så lang løbetid er der på to aftaler om flerfunktionalitet og videreudnyttelse af indhold, som det regionale mediehus JFM har fået i hus med sine ansatte som betingelse for at undgå afskedigelse af 20 journalister i koncernen.

Nyt på navnefronten

Sigurd Bæk Jensen stopper som adm. direktør i Drive Studios.

Qasam Ijaz, som blev ansat som chikaneofficer i DR i februar sidste år, stopper. 

Jeanette Ringkøbing Rothenborg starter den 1. marts som pressechef hos Institut for Menneskerettigheder.

Kristian Lund Pedersen, der er chef for bæredygtighed og public affairs i PFA, stopper.

Emma Bæksgaard Christensen bliver ny redaktør for A4 Arbejdsmiljø.

Birgitte Raben, der er tidligere direktør for medieportefølje i Bonnier Publications skal fremover varetage ansvaret for Better Energys kommunikation.

Philip Khokar overtager fra sommeren 2023 posten som USA-korrespondent for DR.

Det læste vi i andre medier

Warner Bros. Discovery kommer til at genoplive ”Ringenes Herre” i nye film og får muligvis filmskaberen af den elskede oprindelige filmtrilogi fra 2000’erne Peter Jackson med på holdet. Det har været en kringlet proces og Variety har historien.


Med ønsket om en god weekend,

MediaWatch

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også