MediaWatch

Frankrig vil sætte minimumsgebyr på levering af bøger købt på nettet

De franske myndigheder planlægger at lægge en et tvangsgebyr på tre euro (22 kr.) på leveringen af bøger fra onlinebutikker, der koster under 35 euro (260 kr.)

Det kan snart blive dyrere for franskmændene at handle bøger online, hvis det står til den franske regering, der vil støtte de selvstændige bogbutikker. | Foto: Miriam Dalsgaard

Det skal være dyrere for forbrugeren at købe en almindelig bog hjem fra en webshop, hvis det står til den franske regering.

Bliver et lovforslag til virkelighed, kan de franske forbrugere se frem til at betale et leveringsgebyr på minimum tre euro (22 kr.) for leveringen af bøger, der ikke overgår en værdi på 35 euro (260 kr.). Formålet er at hjælpe selvstændige bogbutikker. Det skriver Reuters.

Allerede i 2014 gjorde den franske regering det forbudt at levere bøger gratis, men den lov fik onlinegiganten Amazon og Fnac sneget sig uden om ved at tage én cent – 7,5 øre – pr. levering, mens det ifølge mediet typisk vil koste en bogbutik syv euro at sende en bog.

En lovgivning om at lukke smuthullet blev allerede indført i december 2021, men loven vil først træde i kraft, når regeringen har besluttet størrelsen af gebyret.

”Det vil tilpasse bogbranchen til den digitale æra ved at genoprette en ligevægt mellem store e-commerce-platforme, som tilbyder praktisk talt gratis levering af bøger uanset ordrestørrelse, og boghandlere, der ikke kan matche disse leveringspriser,” skriver det franske kultur- og finansministerium i en fælles udtalelse.

Ministerierne tilføjede, at Frankrig vil underrette EU-Kommissionen om sin plan, og at det særlige gebyr vil træde i kraft seks måneder efter, at EU har godkendt lovforslaget.

Amazon er ifølge Reuters ikke vendt tilbage med en kommentar til lovforslaget i Frankrig, men har tidligere påpeget, at et fast forsendelsesgebyr vil straffe forbrugerne i landdistrikterne, som ikke har så nemt ved at besøge en boghandel og derfor er afhængige af levering.

Denne artikel er leveret af MediaWatchs søstermedie DetailWatch.

Mere fra MediaWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs