MediaWatch

Boghandlere frygter konsekvenser af prisstigninger på papir

I boghandlerkæden Bog & Idé kan stigende priser på papir – og dermed bøger – allerede mærkes på salget.

Foto: Bog & Idé/PR.

Danske forlag varsler prisstigninger på bøger, og det bekymrer i høj grad landets største boghandlerkæde Bog & Idé. Her oplever man allerede et svagt fald i salget af bøger i 2022 på alt undtagen tilbudsbøger, fortæller Marianne Pedersen, adm. direktør i Indeks Retail, der er kædekontor for kæden, til Børsen.

Hun påpeger at bogbranchen er særligt sårbar, fordi bøger er meget prisfølsomme. En prisændring på 1 pct. fører typisk til en ændring i salget på 1,5 pct.

“Når priselasticiteten er, som den er, og bøger jo ikke koster meget i forvejen, frygter jeg, at kunderne helt dropper at købe den bog, de står med eller venter med at købe den. Det vil være helt forfærdeligt,” siger Marianne Pedersen til avisen.

Også boghandlerkæden Kontur med 55 butikker landet over har oplevet et fald i salget, der dog også kan skyldes generelle prisstigninger i samfundet, vurderer kædechef Steffen Fjord til mediet.

Svær tilbagevenden fra corona

Indeks Retail havde trods forsyningsproblemer og nedlukning medvind på top- og bundlinje sidste år. Omsætningen steg i 2021 med godt 30 mio. kr. til 576 mio. kr., mens blev der lagt knap en halv mio. kr. til bundlinjen, der endte på 4,4 mio. kr. Ved offentliggørelsen af sidste års regnskab regnede selskabet med et lidt mindre 2022-resultat.

”Lige nu kæmper vi hver dag for at holde prisstigninger så meget i ro, som vi kan, og sikre forsyningssikkerheden. Det er lige så stor en opgave som sidste år,” sagde Marianne Lyngby Pedersen i maj til DetailWatch.

Denne artikel er leveret af MediaWatchs søstermedie DetailWatch.

Mere fra MediaWatch

Briefing: Ugen i mediebranchen

Kritiseret aftale om rettighedsbetaling lagt på is, mediebureauer kigger efter alternativer til Facebook, DR dropper livekoncerter, podcastbureau udvider med nye formater, og lokale radio- og tv-stationer har fået inddraget deres sendetilladelser. Læs med, når vi gennemgår ugens største mediesager.

Producenter glæder sig over droppet aftale men afblæser ikke krise

En rettighedsaftale, som i måneder har betydet stop for udvikling af fiktion til streamingtjenester, blev torsdag forkastet af Create Denmark, og det er et skridt i den rigtige retning. Det mener bl.a. Producentforeningen. Nu pågår individuelle forhandlinger med tjenesterne, men det risikerer at trække ud til efter sommer, lyder det.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs