MediaWatch

Kulturudvalg beder ministre om at finde penge til Lex.dk

Der er rettet fælles henvendelse til tre ministre med opfordring om at finde midlerne til at kunne drive det digitale opslagsværk Den Store Danske Encyklopædi videre på nettet, lyder det fra Konservatives medieordfører, Birgitte Bergman.

Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix

Siden det i forrige uge kom frem, at Den Store Danske Encyklopædis digitale tilstedeværelse er lukningstruet på grund af usikker økonomi, har flere politikere meldt deres opbakning til at få afsat midlerne til at holde opslagsværket kørende.

Til Berlingske fortæller medieordfører Birgitte Bergman (K), at et enigt kulturudvalg nu har rettet henvendelse til både kulturministeren Ane Halsboe Jørgensen (S), uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen (S) og børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S), og bedt ministrene finde midler til den videre drift af lex.dk.

Det er helt på linje med den opfordring, Karen Skovgaard-Petersen, direktør i Det Danske Sprog- og Litteraturselskab, fredag fortalte MediaWatch, at de to institutioner bag Lex.dk og Den Danske Ordbog, der driver ordnet.dk og er lukningstruet på linje med encyklopædien, bragte i spil forbindelse med deres foretræde for Kulturudvalget i slutningen af september.

Foreningen bag Lex.dk har foretræde for Uddannelses- og forskningsudvalget tirsdag 12. oktober. Hvorvidt mødet også omfatter spørgsmålet om videreførelse af Den Danske Ordbog, fremgår ikke.

Overlevelse til forhandling

Sagens udgangspunkt er, at de to opslagsværker de seneste år har fået tildelt en særlig bevilling til at holde den digitale eksistens kørende. Men hverken Lex.dk eller Ordnet.dk var en del af regeringens udspil til en ny finanslovsaftale fra 2022.

Efter de to institutioners indledende møde med kulturpolitikerne har begge givet udtryk for, at der var politisk medvind til at inddrage opslagsværkets økonomi i forhandlinger om en ny finanslov. Og fra bl.a. Konservative og Venstre har det givet anledning til hovedrysten, at regeringen ikke allerede har afsat midler til at sikre encyklopædiens overlevelse på nettet.

Kulturministeriet har henvist til kulturordfører Kasper Sand Kjær (S), der over for Politiken forklarede, at nedprioriteringen af Lex.dk handler om, at der skal være plads til forhandlinger i forbindelse med fastlæggelsen af næste års finanslov. Regeringen erklærede sig dog "meget positiv" over for at drøfte opslagsværkets økonomi og overlevelse inden for forhandlingsreserven på 1,2 mia. kr.

Endnu et digitalt opslagsværk er truet: Den Danske Ordbog mangler finansiering

Den Store Danske lukker hvis ikke politikerne finder pengepungen frem 

Mere fra MediaWatch

Briefing: Ugen i mediebranchen

Radio Loud er snart no more, mens sportslisten skal genoplives, hvis det står til kulturministeren. Brancheorganisationer råbte vagt i gevær over nyt lovforslag om moms på rettigheder, en tv-status blev gjort op, og Frankfurt Bogmesse vendte tilbage i fysisk form. Alt det og meget mere i ugens overblik over slagets gang i mediebranchen. (Rettet)

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs