MediaWatch

Tidligere litterær direktør forlader Gyldendal

Gyldendals mangeårige litterære direktør Johannes Riis er med udgangen af september stoppet for at gå på pension, men fortsætter som freelanceredaktør for en håndfuld af forlagets forfattere.

Foto: Tidsvilde Stine/Ritzau Scanpix

Efter sammenlagt 41 års forlagskarriere er Gyldendals mangeårige litterære direktør Johannes Riis fratrådt 1. oktober for at gå på pension efter at være fyldt 70 år i januar. Det skriver Politiken i et portrætinterview.

Johannes Riis var i 24 år fra 1994 til 2018 forlagets litterære direktør og del af direktionen. Da Morten Hesseldahl i 2018 afløste Stig Andersen som adm. direktør for forlaget, stoppede Johannes Riis i direktørrollen, men fortsatte som forlægger og redaktør for sin forfatterportefølje. Ansvaret for den danske skønlitteratur overgik til forlagschef Simon Pasternak.

”Det var kampen for at få mahognien ud af huset, der blev indledt i 2018,” siger Johannes Riis i interviewet, hvor han ikke lægger skjul på, at han har haft svært ved at se sig selv i den transformation af forlaget, der siden har været i gang med øget markedsfokus, digitalisering og beslutningen om at skære antallet af udgivelser markant ned, som han var uenig i og mener svigter rummet for talentudvikling.

Johannes Riis indledte karrieren som redaktør i Gyldendals Bogklubber i 1979 og var direktør for Samleren inden han i 1994 blev litterær direktør for Gyldendal. Han fortsætter som freelanceredaktør for forlaget for forfatternavne som Kirsten Thorup og Søren Ulrik Thomsen.

Relaterede

mediawatch 14 day trial

Seneste nyt

Mediejob

Se flere

Se flere