MediaWatch

Forlag: Det er en "uskik" at trække bøger tilbage

Offentlig kritik af bøger skal ikke føre til tilbagetrækning, mener forlag, efter omstridt bog med søvnråd til småbørnsforældre i sidste uge igen kom i fokus.

Christian Liliendahl/Ritzau Scanpix
Foto: Christian Liliendahl/Ritzau Scanpix

Kritik af bøger i offentligheden skal ikke føre til, at forlag trækker bøgerne tilbage. Sådan lyder det fra Politikens Forlag og Gyldendal over for Berlingske.

Spørgsmålet er atter blevet aktuelt, efter 724 psykologer i sidste uge opfordrede Gyldendal til at trække bogen "Godnat og sov godt" tilbage – noget, som Gyldendal har afvist. Også fra Politikens Forlag lyder det, at offentlig kritik generelt ikke skal føre til tilbagetrækning af bøger.

"Jeg synes generelt, det er en uskik at begynde at fjerne bøger fra markedet. Folk tager ikke skade af, at der er bøger derude, de er uenige i. De kan synes, at nogle bøger er forfærdelige og skadelige, men det hører hjemme i en debat. Så må man diskutere og kritisere," siger Kim Hundevadt, forlagschef hos Politikens Forlag, til Berlingske. Han understreger, at han ikke udtaler sig om den konkrete bog.

Efter de 724 psykologers opfordring til at trække "Godnat og sov godt" tilbage fra boghylderne afviste Gyldendal at gøre det.

"Vi har stod tillid til vores læsere. Vi tror faktisk godt, de kan manøvrere selv, og hvis man får en bog, hvis metode ikke passer til en, så tænker jeg, at man lægger den på hylden. De folk, der køber bøger, er generelt veloplyste og kan godt finde ud af at manøvrere i det," sagde Mette Korsgaard, redaktionschef hos Gyldendal, til DR.

Relaterede

mediawatch 14 day trial

Seneste nyt

Mediejob

Se flere

Se flere