MediaWatch

Undersøgelse: Hver 4. ældre – og hver 10. unge – læser dagligt fiktion

60 pct. af alle danskere over 15 år har læst skønlitteratur inden for de seneste tre måneder, og over halvdelen af dem sværger til krimigenren. Det viser en ny undersøgelse af danskernes kulturvaner foretaget af Danmarks Statistik.

Foto: Lars Krabbe / Jyllands-Posten / Ritzau Scanpix

Mens hver 6. dansker over 15 år har læst eller lyttet til skønlitteratur de seneste tre måneder, er der store forskelle på forbruget, når befolkningen opdeles efter køn, uddannelse og region.

Hvor knap syv ud af ti kvinder har kastet sig over skønlitterære værker i løbet af de seneste tre måneder, gælder det kun for lige over halvdelen af mændene. Og mens 23 pct. af de ældre mellem 65-74 år dagligt dykker ned i skønlitteraturens verden – og dermed er den gruppe, der læser oftest – er det kun 11 pct. af den yngste gruppe på mellem 16 og 24 år, der læser på daglig basis.

Sådan lyder nogle af konklusionerne i en undersøgelse fra Danmarks Statistik, som har set nærmere på befolkningens kulturvaner, herunder forbruget af skønlitteratur for danskere over 15 år.

 

Undersøgelsen afslører, at der også regionalt er forskelle på befolkningens læsevaner. Mens nordjyderne læser mindst – her svarer 53 pct., at de har læst skønlitteratur inden for de seneste tre måneder – topper indbyggerne i Hovedstaden med 65 pct. Region Midtjylland, Region Syddanmark og Region Sjælland følger efter med henholdsvis 59, 58 og 57 pct.

Tallene viser også forskelle, når befolkningen opdeles efter uddannelsesbaggrund. Blandt personer med længerevarende uddannelser har tre ud af fire læst skønlitteratur de seneste tre måneder, mens det gælder for under 60 pct. af de personer, der har grundskolen, gymnasiet eller erhvervsskolen som højest fuldførte uddannelse.

Flest foretrækker krimier

Genremæssigt er det kriminalromanen, der viser sig at være en klar favorit på tværs af alder, uddannelse og køn.

Over halvdelen af dem, der har læst skønlitteratur de seneste tre måneder, svarer, at de foretrækker krimi-genren. Det svarer til 31 pct. af den samlede befolkning over 15 år. Genren er den mest popuære blandt både mænd og kvinder, i alle fem regioner og på tværs af alle aldersgrupper - dog mest blandt de 55-65-årige.

Mellem kønnene findes de største forskelle i genrerne "kærlighed og romantik", som foretrækkes af langt flere kvinder end mænd, og "fantasy og science fiction", som har en overvægt af mandlige læsere.

Undersøgelsen af befolkningens kulturvaner blev foretaget første gang i 3. kvartal sidste år. Resultaterne ligger meget stabilt og viser ikke de store udsving i de tre undersøgelser, der er lavet hidtil, oplyser Danmarks Statistik.

Relaterede

mediawatch 14 day trial

Seneste nyt

Mediejob

Se flere

Se flere