MediaWatch

Forfatterforening advarer mod Spotify-tilstande

Store forlag advares mod af indgå aftaler med den svenske streamingtjeneste Storytel, der kan sammenlignes med Spotify for bøger. Ifølge Dansk Forfatterforening kan det skade forfatternes indtjening. Storytel mener dog, det vil betyde bedre anbefalinger af bøger til brugerne.

I takt med at streamingtjenesten Mofibo, der siden 2016 har været ejet af svenske Storytel, vokser sig større på markedet for streaming af lyd- og ebøger, frygter danske forfattere, at selskabet vil begynde at tvinge aftaler igennem, der skader forfatternes forretning og i stedet giver mere magt til streamingtjenesterne. Det skriver Politiken.

Det er især aftaler om såkaldt revenue sharing, hvor både forfatter og forlag deler en fast del af salgsindtægterne frem for at modtage stykbetaling per læst bog, der bliver advaret mod, fortæller Morten Visby, formand for Dansk Forfatterforening, til avisen.

"Vi har sagt til vores medlemmer, at de skal sørge for, at deres titler ikke indgår i revenue sharing-modeller med nogen streamingtjenester. Og vi har meddelt Gyldendal og Lindhardt & Ringhof, at det vil være ulovligt," siger formanden til Politiken.

Storytel bekræfter, at man gerne vil rykke forlagene over på den såkaldte Spotify-model med revenue sharing i stedet for den eksisterende stykbetalings-aftale, som forfatterforeningen har med Gyldendal samt Lindhardt & Ringhof. Storytel peger på, at stykbetalingen er med til at få bogtjenesten til at anbefale og promovere de bøger, der er billigst, over for brugerne. En Spotify-model vil sikre, at Mofibo i stedet frit kan afgøre, hvilke bøger der skal foreslås Mofibo-brugeren uden at skele til stykprisen.

"Det er min opfattelse, at de fleste forlag egentlig synes, at det er en ret fair model. Revenue sharing sikrer, at forlag og forfattere får den bedst mulige visning på vores tjeneste," siger Søren Brinch Vestergaard, Head of Content & Publishing hos Mofibo og Storytel.

Det afviser medlem af Gyldendals direktion og forlagsdirektør for Rosinante, Jakob Malling Lambert, dog. Han understreger, at han ikke mener, det er en god model for hverken forlag eller forfattere.

Relaterede

mediawatch 14 day trial

Seneste nyt

Mediejob

Se flere

Se flere