MediaWatch

Forfatteres økonomi er under pres

En undersøgelse fra det engelske kulturråd konkluderer, at skønlitterære forfatteres økonomi er under pres. Billedet er det samme i Danmark, siger forfatterforening.

Økonomien under de skønlitterære forfattere er under pres, og færre kan leve af at skrive. Det er konklusionen i en undersøgelse, som det engelske kulturråd, Arts Council England, har foretaget. Og i den danske bogverden genkender man billedet, skriver Politiken.

"Jeg kan genkende tendensen fra England. Lige nu er jeg i gang med min anden periode som formand, og jeg hører hyppigere end før, at medlemmerne har det hårdt. Vi har ingen statistik over det, men af den levevilkårsundersøgelse, som det officielle Bog- og Litteraturpanel fik lavet sidste år, kunne man jo se, at forfatternes vilkår er forbløffende ringe," siger formand for Danske Skønlitterære Forfattere, Jan Thielke, til Politiken.

Den britiske undersøgelse, som fokuserer på romaner, som ikke tilhører populære genrer som krimi, fantasy eller romance, peger på, at bogpriserne er faldet i realværdi gennem mere end 10 år. Samtidig er den samlede omsætning af skønlitteratur langt fra det topniveau, der blev nået lige før finanskrisen i 2008.

I Danmark findes findes ikke lige så detaljerede tal for bogmarkedet, men ifølge Danske Skønlitterære Forfattere er et af målepunkterne for litteraturens tilstand, hvor meget lyrikken fylder i det samlede billede. Her påpeger Jan Thielke, at lyrikken optog 5,2 pct., da man indførte pointberegningen af biblioteksafgiften i 1992, men at lyrikkens andel i dag er halveret.

Forsiden lige nu

Briefing: Ugen i mediebranchen

Regeringen går efter kun at sælge 49 pct. af TV 2, ugebladskæmpen Aller kom med regnskab, som ikke så godt ud for den danske dels vedkommende, og DF meldte sig klar til at skrue på de ønskede DR-besparelser. Det er blevet tid til ugens tour gennem mediebranchens største begivenheder.

Relaterede

mediawatch 14 day trial

Seneste nyt

Mediejob

Se flere

Se flere