MediaWatch

Forfatteres økonomi er under pres

En undersøgelse fra det engelske kulturråd konkluderer, at skønlitterære forfatteres økonomi er under pres. Billedet er det samme i Danmark, siger forfatterforening.

Foto: /ritzau/Maud Lervik

Økonomien under de skønlitterære forfattere er under pres, og færre kan leve af at skrive. Det er konklusionen i en undersøgelse, som det engelske kulturråd, Arts Council England, har foretaget. Og i den danske bogverden genkender man billedet, skriver Politiken.

"Jeg kan genkende tendensen fra England. Lige nu er jeg i gang med min anden periode som formand, og jeg hører hyppigere end før, at medlemmerne har det hårdt. Vi har ingen statistik over det, men af den levevilkårsundersøgelse, som det officielle Bog- og Litteraturpanel fik lavet sidste år, kunne man jo se, at forfatternes vilkår er forbløffende ringe," siger formand for Danske Skønlitterære Forfattere, Jan Thielke, til Politiken.

Den britiske undersøgelse, som fokuserer på romaner, som ikke tilhører populære genrer som krimi, fantasy eller romance, peger på, at bogpriserne er faldet i realværdi gennem mere end 10 år. Samtidig er den samlede omsætning af skønlitteratur langt fra det topniveau, der blev nået lige før finanskrisen i 2008.

I Danmark findes findes ikke lige så detaljerede tal for bogmarkedet, men ifølge Danske Skønlitterære Forfattere er et af målepunkterne for litteraturens tilstand, hvor meget lyrikken fylder i det samlede billede. Her påpeger Jan Thielke, at lyrikken optog 5,2 pct., da man indførte pointberegningen af biblioteksafgiften i 1992, men at lyrikkens andel i dag er halveret.

Mere fra MediaWatch

Briefing: Ugen i mediebranchen

Smal medieaftale i hus, mediedistributører forventer højere priser, borgerlige varsler tilbagrulning af forlig, endnu en streamingtjeneste gør indtog i Norden og ny virksomhed vil give podcasts international succes. Vi tager en rundtur i uge 21 i Mediedanmark.

K-ordfører kalder skrottet some-lovforslag for tidsspild

Et lovforslag, som skulle forpligte bl.a. sociale medier til at fjerne ulovligt indhold inden for 24 timer, er bremset af EU-Kommissionen. Konservatives erhvervs- og forbrugerordfører mener, lovforslaget fra begyndelsen skulle have været udformet anderledes.

Debat: Medieforhandlingerne viser skræmmende mangel på viden

Resultatet af medieforliget er et skævvredet mediemarked, hvor regeringen med pincet vil udpege, hvilke medier og hvilket indhold, der fortjener politikernes nåde. Sådan lyder det fra direktør i Danske Medier, Mads Brandstrup, i dette debatindlæg.

Læs også

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs