MediaWatch

Der er blevet længere mellem anmeldelserne

I løbet af det seneste årti er antallet af anmeldelser i printaviserne reduceret med en tredjedel, skriver Information. Forsker mener, at den kulturkritiske analyse er ved at blive fortrængt.

Lars Krabbe/Polfoto/Arkiv
Der bliver uddelt færre stjerner og hjerter til forestillinger og værker i dagbladene, skriver Information Foto: /ritzau/Lars Krabbe

Den klassiske kulturanmeldelse af teater, musik og bøger er på retur i mediedækningen, skriver Information.

Avisen har tjekket og sammenlignet antallet af anmeldelser i fem trykte dagblade i dag med tallet for 10 år siden, og konklusionen er, at der i dag er 34 pct. færre anmeldelser.

Fra 15. august til 15. september 2007 blev der bragt 826 anmeldelser i Berlingske, Information, Jyllands-Posten, Politiken og Weekendavisen. I samme periode i år var der 529 anmeldelser. Kigger man alene på antallet af musikanmeldelser, er antallet halveret i optællingen.

Samtidig fravælger mange nye nyhedsmedier som Zetland, Føljeton og Format anmeldelser. Spørger man medieforsker Nete Nørgaard, er anmelderkunsten presset af andre og på sin vis lettere tilgængelige formater såsom toplister og guides.

"Anmeldelsen har udviklet sig mere og mere henimod anbefalinger og ratings og væk fra den kulturkritiske analyse, der ikke var så brugerorienteret," siger Nete Nørgaard til Information.

Flere kulturredaktører peger på, at dagbladene i perioden også har reduceret antallet af avissider betydeligt, og at det hører med til baggrunden for, at der er færre anmeldelser i spalterne.

Information har fredag sendt avisens egne anmeldere "på porten" for at sætte fokus på problematikken og "undersøge dagbladskritikkens rolle i dag – og hvad der ville ske uden den", skriver avisen.

Relaterede

mediawatch 14 day trial

Seneste nyt

Mediejob

Se flere

Se flere