MediaWatch

Flere politikere etablerer partimedier

Senest har Enhedslisten lanceret en ugentlig podcast med partiets ordfører som vært. Professor i journalistik advarer mod, at politikerne i stigende grad går uden om den journalistiske gatekeeper-funktion.

Flere politiske partier sender egne partimedier på gaden som i både form og udtryk læner sig op ad journalistik, men går uden om den uvildige presse. Det er potentielt problematisk, vurderer professor i journalistisk og kommunikation Stig Hjarvad, skriver Politiken.

Vurderingen udspringer af, at det politiske parti Enhedslisten i slutningen af august sendte sin egen podcast "Listen" på markedet og dermed fulgte i fodsporene fra både Liberal Alliance, der sidste sommer udgav et politisk magasin, og Alternativet, der driver det digitale partimedie Altivisten.dk.

Ifølge Enhedslistens politiske ordfører, Pernille Skipper, som også er vært på podcasten, er det nye medie et svar på en medietid, hvor politikere kun har tid til hurtige udmeldinger. Med podcasten bliver der tid til at få flere nuancer med. Men ud over at det kan være med til at skabe et politisk ekkokammer, hvor medieforbrugerne kun får oplysninger, der bekræfter deres egne synspunkter, så er der også potentielt et problem i, at politiske aktører i stigende grad går uden om den uvildige presse, mener Stig Hjarvad.

"Partierne går i stigende grad uden om den gatekeeper-funktion, som journalisterne har haft i det meste af det 20. århundrede. Det betyder, at vi vender tilbage til en ny form for partipresse, hvor medier ikke er uvildige, men nu har tilknytning til partierne. Og dermed også en bestemt dagsorden. Det er afgjort ikke kun blåøjet demokratisk, men i høj grad også strategisk kommunikation fra partiernes side," siger han til Politiken.

Forsiden lige nu

Briefing: Ugen i mediebranchen

Regeringen går efter kun at sælge 49 pct. af TV 2, ugebladskæmpen Aller kom med regnskab, som ikke så godt ud for den danske dels vedkommende, og DF meldte sig klar til at skrue på de ønskede DR-besparelser. Det er blevet tid til ugens tour gennem mediebranchens største begivenheder.

Relaterede

mediawatch 14 day trial

Seneste nyt

Mediejob

Se flere

Se flere