MediaWatch

Zetland udgiver manual til kamp mod fake news

Den digitale avis sender en gratis bog på gaden, der skal agere manual for mediebrugerne i opgøret med falske nyheder. Den er bl.a. blevet til med støtte fra fondsmidler.

Marie Hald/Polfoto/Arkiv
Billede fra Zetlands redaktion i Københavns Nordvestkvarter. Foto: Marie Hald/Polfoto/Arkiv

Det er ikke nok, at Facebook, Google og de etablerede medier de seneste måneder har erklæret krig mod falske nyheder ved både at ændre algoritmerne på de sociale platforme og indgå samarbejder på tværs af landegrænser for at bremse spredningen af usande historier.

Også mediebrugerne skal klædes bedre på til at operere i en hverdag, hvor falske historier florerer frit via de digitale kanaler. Det mener Zetlands chefredaktør, Lea Korsgaard, der nu udgiver en bog under den digitale avis og forlaget Lindhardt og Ringhofs faner. Det skriver Berlingske.

"Meget af diskussionen om fake news og misinformation har handlet om udbuddet – hvordan stopper vi det? Hvad kan Facebook gøre, og hvordan kan Google begrænse det? Det er også vigtigt, men hvis ikke vi forholder os til det faktum, at nogle finder falske nyheder relevante, så misser vi det kæmpe store potentiale for at gøre noget ved det," siger Lea Korsgaard til Berlingske.

Bogen "Den der råber lyver - mediebrugerens manual til løgnens tidsalder", som titlen lyder, er produceret med støtte fra Trygfonden og udgives bl.a. i samarbejde med Danmarks Biblioteksforening, så den bliver gratis tilgængelig på nettet og biblioteker Danmark rundt. Den bliver udgivet i 19.000 eksemplarer. Hvor meget udgivelsen er støttet med, fremgår ikke.

Forsiden lige nu

Netflix glider af på S-forslag og sender bolden tilbage til politikerne

Den amerikanske streamingtjeneste vil ikke svare på, om den er klar til at imødekomme ønske fra flere partier om at betale en procentdel af sin omsætning tilbage til det danske produktionsmiljø. Tværtimod mener Netflix, at det er op til politikerne at finde løsninger, der "tilskynder investeringer".

Relaterede

mediawatch 14 day trial

Seneste nyt

Mediejob

Se flere

Se flere