MediaWatch

Fakta: Esben Lundes udtalelse om aktindsigter i helhed

På et lukket møde i november i Miljøstyrelsen talte Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) om brugen af aktindsigt. En anonym medarbejder har sendt en lydfil fra mødet til Politiken med udtalelserne, der efterfølgende har mødt kritik for at ville begrænse princippet om åbenhed i forvaltningen. Her følger en udskrift af ministerens udtalelser:

"Som forsker er jeg selv enormt optaget af, at der er åbenhed om de metoder, man anvender – og om de resultater, man når. Derfor har jeg lanceret et helt nyt setup for den forskningsbaserede myndighedsbetjening. I de kontrakter, vi indgår med universiteterne, skal der ikke være dobbelt lukketheds-klausuler eller noget som helst."

"Jeg har ikke opfattelsen af, at der er nogen viden, der kan skade nogen. Derfor skal den viden være tilgængelig. Men – og der er et vigtigt men – der skal være mulighed for, at man politisk kan arbejde med noget af den viden i en kort periode."

"Der kan være forhandlingspositioner, der ikke skal ud i verden og være kendt, inden man har en endelig aftale. Hvis vi for eksempel arbejder med udvikling af store arealer, og folk spekulerer i at få dem solgt, inden en aftale var indgået - eller en position over for kommissionen eller lignende - der bliver man nødt til som regering – også i forhold til det parlamentariske samarbejde – at have mulighed for at have en begrænset periode, hvor man har viden for sig selv."

"Men ellers er jeg meget optaget af den åbenhed, der skal være omkring det forskningsbaserede."

"Jeg mener, det er en sygdom i vores samfund, at der bliver søgt om aktindsigt i alt mellem himmel og jord – og at man ikke har mulighed for i en arbejdsproces at kunne passe ting til, uden at det skulle opfattes som, at nu vil man skjule noget – eller at man vil ødelægge noget eller vil det ene eller det andet."

"Jeg mener bestemt, at uanset om en regering er rød eller blå, så bliver den nødt til at have et internt arbejdsrum. Prøv at tænk på, at hvis I skulle have jeres interne medarbejderudviklingssamtaler kørt på Skype foran hele verden. Det ville være helt utænkeligt, at der ikke kunne være et privat rum mellem chef og medarbejder."

"Det ville også være helt utænkeligt for mig, at der ikke skulle være et privat rum mellem mig som minister og departementet og min styrelse i planlægningen og udfoldelsen af de ting, vi skal arbejde med."

"For mig handler det ikke om at skjule noget som helst. Det handler om, at man bliver nødt til at have nogle arbejdsprocesser, hvor man kan arbejde i fortrolighed."

"Må jeg bare sige: Noget af det, som jeg bliver mest arrig over, det er, når der bliver lækket ting fra mine styrelser og direktorater fra de papirer, vi arbejder med. Det er helt urimeligt, at den politiske proces bliver kortsluttet på den måde."

"Jeg skal nok som minister offentliggøre det, der skal offentliggøres, i forhold til vores politiske processer. Det skal ikke komme ud som lækage."

"Det værste ved det er, at hvis du rører ved offentlighedsloven, giver det jo sådan et skandalon-præg af den offentlige debat i Danmark."

"Bare man kan finde et lille hjørne, man kan puste op med en ikke-faktuel viden – eller på baggrund af en aktindsigt med et eller andet dokument – så har man straks en kæmpe opmærksomhed i pressen. Så er der samråd, og så skal vi handle på baggrund af det – frem for, at vi havde tid til at tilvejebringe information og tilrettelægge de processer, der skal være."

"Det er mit grundsynspunkt på det. Skulle regeringen så på et eller andet tidspunkt gå i gang med at se på offentlighedsloven, så vil vi selvfølgelig tage de overvejelser med ind i processen – om der har været noget skidt i det. Men grundlæggende må jeg sige, at når jeg ser mængden af aktindsigter, så er der utroligt mange, der kan få viden om stort set alt."

Kilde: Politiken.

/ritzau/

Forsiden lige nu

Briefing: Ugen i mediebranchen

Socialdemokratiet vil have Netflix til at betale til dansk indholdsproduktion, finansdirektøren i Berlingske Media stoppede, og North Media har vendt nedtur til optur takket være Postnord-krisen. Vil du have overblik over ugen, der gik i mediebranchen? Så læs med.

Tidligere DR-profiler: DR-struktur kan give uklarhed om magtfordeling

DR’s opbygning mellem på den ene side de producerende enheder som DR Nyheder og DR Kultur og på den anden side den strategiske chefredaktion i DR Medier, der sidder med ordrerbogen, skaber usikkerhed om, hvem der reelt bestemmer, ifølge flere kilder, som Berlingske business har talt med.

Dramatisk greb i DR’s Liberty vækker kritik

DR’s nye søndagssats, dramaserien ’Liberty’, der bygger på romanen af samme navn, får kritik forud for premieren søndag aften. DR gør romanen til et ”almindelig soap-agtigt familiedrama,” lyder det blandt andet.

Relaterede

mediawatch 14 day trial

Seneste nyt

Mediejob

Se flere

Se flere