MediaWatch

Borberg: Ministers udtalelse er "stærkt problematisk"

Det er et grundlæggende angreb på princippet om åbenhed i forvaltningen, når Esben Lunde Larsen (V) udtaler sig kritisk om brugen af aktindsigt, mener forskningschef på DMJX.

Anders Hviid
Foto: Anders Hviid

Stærkt problematisk.

Sådan omtaler forskningschefen på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, Vibeke Borberg, miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsens (V) udtalelse om brugen af aktindsigt.

På et møde med medarbejdere i Miljøstyrelsen i november udtalte Esben Lunde Larsen ifølge et lydklip, som Politiken har fået adgang til, blandt andet følgende.

"Jeg mener, at det er en sygdom i vores samfund, at der bliver søgt om aktindsigt i alt mellem himmel og jord."

Aktindsigt er fundamentet for borgere og mediers adgang til viden fra offentlige myndigheder. Det er derfor problematisk, at ministeren stiller sig spørgende over for det system, mener Vibeke Broberg.

"Det er jo grundlæggende et angreb mod det system, vi har i Danmark, hvor borgere og medier har adgang til at følge med i, hvad de offentlige myndigheder laver," siger forskningschefen.

"Det er stærkt problematisk, at en minister sætter spørgsmålstegn ved sådan et system, som jo dybest set understøtter vores demokratiske samfund," siger hun.

Tager fokus

Ifølge TV 2's politiske kommentator Thomas Funding skal Esben Lunde Larsens udtalelse ses i en sammenhæng, der handler om de ressourcer, behandlingen af aktindsigter kræver.

"Esben Lunde Larsen sætter ret kluntet ord på noget, som rigtig mange politikere mener; at aktindsigter trækker for mange ressourcer ud af forvaltningerne, og på den måder tager fokus væk fra det, som de synes er vigtigt, nemlig lovgivningen. Modsat har journalisternes interesse i at belyse nogle af de ting, som ministrene ikke vil belyse, nemlig de bagvedliggende beregninger og kommunikationen mellem for eksempel styrelser," siger Thomas Funding til TV 2.

Formand for Journalistforbundet Lars Werge, er på linje med Vibeke Borberg stærkt kritisk over for Esben Lunde Larsens (V) udtalelser, som han ser som er udtryk for at ville gradbøje princippet om åbenhed i forvaltningen.

"Når han (Esben Lunde Larsen, red.) siger, at det er en sygdom i samfundet, at der bliver søgt om aktindsigt i så meget, så signalerer han for mig at se, at hvis vi nu kun søgte aktindsigt i det, han gerne vil have, så ville det ikke være en sygdom," siger Lars Werge.

Læs en udskrift af Esben Lunde Larsens udtalelser, som Politiken har offentliggjort, her.

Opdateret kl. 09.40: Kommentarer fra Thomas Funding og Lars Werge tilføjet

Opdateret kl. 11.50: Link til udskrift af Esben Lunde Larsens udtalelser tilføjet

/ritzau/MediaWatch

Minister på lukket møde: Søgning om aktindsigt er en sygdom

Forsiden lige nu

Ny praktikantaftale er på plads

Dansk Journalistforbund og Danske Mediers Arbejdsgiverforening har indgået en ny praktikantaftale, der betyder et lønfald på næsten 19 pct. og mere læring til de studerende.

Relaterede

mediawatch 14 day trial

Seneste nyt

Mediejob

Se flere

Se flere