MediaWatch

Opgør om PET-bog trækker ud

Først efter sommer kan Højesteret tage stilling til, om der blev begået fejl i forbudssag om "Syv år for PET".

Foto: Thomas Borberg/Polfoto

Der vil gå flere måneder, før det afklares, om Politiets Efterretningstjeneste kludrede i det, da man forsøgte at hindre offentliggørelse af bogen "Syv år for PET".

Det er landets højeste retsinstans, Højesteret, der skal afgøre spørgsmålet. Her oplyser man nu, at sagen skal behandles på den anden side af sommerferien. Der skal være en såkaldt mundtlig forhandling - det vil sige, at advokaterne skal mødes og argumentere mundtligt i stedet for skriftligt at udveksle synspunkter.

Det var i oktober sidste år, at PET gik til domstolene for at få stoppet bogen, der har den tidligere chef, Jakob Scharf, i hovedrollen.

Københavns Byret nedlagde i et natligt retsmøde et forbud - men det var rettet mod JP/Politikens Hus A/S og ikke mod den ansvarshavende chefredaktør, Christian Jensen, der ifølge medieansvarsloven er ansvarlig for indholdet i et medie.

Politiken trodsede afgørelsen og bragte hele bogen som et tillæg til søndagsudgaven.

Senere - i december sidste år - godkendte Østre Landsret indgrebet, selv om det burde have været midlertidigt. Og landsdommerne sagde også god for, at det var rettet imod selskabet.

Grundlæggende princip

Det er kun spørgsmålet om, hvorvidt fogedforbuddet havde rette adressat i JP/Politikens Hus frem for mediernes ansvarshavende redaktører, som Højesteret tager fat på efter sommerferien. Men emnet er ifølge brancheorganisationen Danske Medier af stor betydning.

"Redaktøransvaret er et grundlæggende princip i danske medievirksomhed," har organisationens direktør, Ebbe Dal, udtalt.

Den omstridte bog rumsterer også som en sag andre steder. PET har stævnet JP/Politikens Hus med krav om bødestraf, ligesom chefredaktøren kræves straffet med fængsel.

Desuden har PET anmeldt Jakob Scharf til politiet for at have brudt sin tavshedspligt. Dette spørgsmål har Københavns Politi overvejet siden oktober.

For en måneds tid siden lød det, at efterforskningen var "i fuld gang".

"Det er en omfattende bog, og mange ting skal efterprøves," sagde den daværende chefanklager Karin Thostrup.

I bogen beretter Scharf om en række konkrete terrorsager, som tidligere har været omtalt, og som har været for retten. Desuden fortæller han om samarbejdet med udenlandske efterretningstjenester.

Scharf har sagt, at han imødeser undersøgelsen med sindsro.

/ritzau/

Mere fra MediaWatch

Top 20: Sæsonfinaler trak færre live-seere

Efterårets største danske underholdningsformater rundede sæsonen af i sidste uge, men i modsætning til sidste år nåede finaleprogrammerne med en enkelt undtagelse ikke over en mio. live-seere.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs