Avischef kræves idømt fængsel for spionpåstande

Journalist, der blev fremhævet som mistænkt Stasi-agent i en artikel i Politiken, kræver daværende chefredaktør Bo Lidegaard dømt for bagvaskelse.
Foto: Cecile Smetana/Polfoto/Arkiv
Foto: Cecile Smetana/Polfoto/Arkiv
RITZAU

"Kendt journalist og Stasi-jæger mistænkes for at være storspionen, alle leder efter".

Under denne overskrift satte dagbladet Politiken for fire år siden journalist og forfatter Per Michaelsen i forbindelse med koldkrigstidens mest berygtede efterretningsvæsen.

Per Michaelsen, der selv havde modtaget flere priser for sine afsløringer af danske Stasi-agenter, afviste påstanden som usand og gik til modangreb på Politiken.

Nu er sagen langt om længe nået til Københavns Byret, som har afsat mandag og tirsdag til opgøret. 

Per Michaelsen mener, at han er offer for grov bagvaskelse. Krænkelsen er så alvorlig, at Politikens daværende ansvarshavende chefredaktør, Bo Lidegaard, skal i fængsel. Hertil kommer et krav om tortgodtgørelse på 300.000 kroner.

"Disse beskyldninger er så grove, fremtræder i en sådan form og er udbredt i så vid en kreds, at ubetinget fængselsstraf er fornøden," lyder det blandt andet i den stævning, som er indleveret til Københavns Byret.

Udløste kritik i Pressenævnet

Politiken begyndte at interessere sig for Per Michaelsen, efter at koldkrigsforskeren Thomas Wegener Friis til flere medier havde fortalt om en sensationel opdagelse: Forskeren havde fundet en hidtil ukendt dansk Stasi-agent.

"Det, han har gjort, er grimt og har påvirket det danske samfund i negativ retning. Det gør dybt indtryk på mig. Der er ingen tvivl om, at det er den værste spionsag i Danmark, udtalte forskeren i april 2012 til BT.

Friis afviste at sætte navn på agenten. Han havde ikke tilstrækkelig dokumentation. Imidlertid skrev Politiken i maj samme år følgende:

"Thomas Wegener Friis har "ingen kommentarer" til navnet Per Michaelsen, men ifølge Politikens oplysninger har forskeren selv fortalt flere personer, at det er ham (Per Michaelsen, red.), sagen drejer sig om."

Pressenævnet behandlede efterfølgende sagen og udtalte kritik af Politiken for at have bragt artiklen uden at have tilstrækkelig dokumentation for påstandene.

Historikeren Thomas Wegener Friis er ikke indkaldt til at afgive forklaring i byretten. Det skal derimod Politiken-journalisterne Hans Davidsen-Nielsen og Peter Wivel.

Bo Lidegaard kræver frifindelse. Avisen har ikke selvstændigt rejst Stasi-beskyldningen mod Michaelsen, men har blot videreformidlet en mistanke, andre personer har berettet om, lyder det.

/ritzau/

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også