MediaWatch

Ekstra Bladet anker ikke tabt sag om gidseldækning

Avisen er fortsat ikke enig i byrettens dom, men hensynet til de søfolk vejer tungere, og derfor anker Ekstra Bladet ikke dommen, skriver Poul Madsen.

Foto: Lars Just/Polfoto
Ekstra Bladet vil ikke anke dommen i sagen i Københavns Byret om avisens dækning af de to danske søfolk Søren Lyngbjørn og Eddy Lopez's tid som gidsler i Somalia.

Det skriver Ekstra Bladets ansvarshavende chefredaktør, Poul Madsen, i en leder.

Fredag i sidste uge afgjorde Københavns Byret, at Ekstra Bladet havde krænket de to søfolk med avisens dækning af deres tid som gidsler i Somalia.

"Vi er ikke enige i byrettens dom, som blev afsagt i fredags, men hensynet til de to søfolk vejer for os tungere end at trække sagen ud med en anke til landsretten. Så hvis modparten i sagen, Søfartens Ledere, ikke bliver grebet af yderligere grådighed og heller ikke anker dommen, sender vi Søren Lyngbjørn og Eddy Lopez en check hver på 300.000 kr.," skriver Poul Madsen.

Må slås om principper senere

Kort efter fredagens dom udtalte Poul Madsen, at avisen ville tage sig god tid til at beslutte sig for, om den ville anke dommen. Ekstra Bladets tøven skyldtes, at Københavns Byrets dom åbner for dyste perspektiver for dansk presses arbejdsmuligheder i fremtiden, sagde Poul Madsen.

Byretten mener ikke, at Ekstra Bladet skulle have beskrevet Søren Lyngbjørn og Eddy Lopezs stressende livsvilkår og bragt billeder af søfolkene i fangenskab. På pressemødet sagde Poul Madsen, at rettens vurdering vil gøre det svært for dansk medier at omtale gidselsager i fremtiden, og Ekstra Bladet overvejede derfor, om avisen skulle "føre faklen" på vegne af dansk presse.

"Det holder ikke. Men denne principielle kamp skal Søren og Eddy ikke lide under. Nu skal deres sag afsluttes. Så må vi slås for principperne i kommende sager," siger Poul Madsen.

Fortryder ikke kampagne

Selvom Ekstra Bladet nu accepterer dommen, fortryder avisen på "ingen måde" dens kampagne i sagen, som fik under overskriften "Skal Søren og Eddy rådne op i Somalia".

"Vi vil altid være parate til at tage kampen, hvis magthaverne og myndighederne svigter. Søren og Eddy blev svigtet. De havde brug for vores hjælp, men de kunne ikke lide den måde, vi gjorde det på, og derfor accepterer vi at give dem 300.000 kr. hver, selv om beløbet er helt ude i skoven," skriver Poul Madsen.

Eddy Lopez og Søren Lyngbjørn blev efter 838 dage som gidsler frigivet 30. april 2013 mod betaling af en løsesum på knap 40 mio. kr.

Mere fra MediaWatch

Briefing: Ugen i mediebranchen

I JP/Politikens Hus har aviserne afsluttet forhandlingerne om afskedigelser, og samtidig er opsigelser blevet annonceret på flere andre adresser i Mediedanmark. En længe ventet aftale med Netflix landede, og i Norge er en global podcasttrend, som DR følger tæt, blevet tydelig. Få overblikket her.

Klumme: Censur af sociale medier styrer mod at været reguleret af annoncører

Der er de seneste år er der taget flere skridt mod en privatisering af reguleringen af ytringsfrihed på platforme, vi oplever som digital infrastruktur for den offentlige samtale. Det seneste træk, hvor annoncører boykotter Twitter, peger i retning af, at nu bliver grænserne også sat af virksomheder, skriver Uffe Gardel.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs