109 medier bag afsløringer om skattely

Journalister fra mere end hundrede medier har bidraget til de aktuelle afsløringer om brugen af skattely på baggrund af den såkaldte Panama-læk.
De aktuelle afsløringer om skattelyet Panama er baseret på flere millioner lækkede dokumenter fra advokatfirmaet Mossack Fonseca | Foto: Franco Arnulfo/AP/Polfoto
De aktuelle afsløringer om skattelyet Panama er baseret på flere millioner lækkede dokumenter fra advokatfirmaet Mossack Fonseca | Foto: Franco Arnulfo/AP/Polfoto
RITZAU

Søndag aften har medier over store dele af verden offentliggjort afsløringer om brugen af skattelyet Panama på baggrund af de lækkede såkaldte Panamapapers.

De lækkede dokumenterne viser bl.a., hvilke firmaer, banker, privatpersoner, sportsstjerner og andre, heriblandt mindst 72 tidligere og nuværende statsledere, som har gjort penge usynlige for stater og skattemyndigheder.

Dokumenterne stammer fra det sædvanligvis meget hemmelighedsfulde advokatfirma Mossack Fonseca i Panama, der er et af verdens største offshore-advokatfirmaer.

Tysk avis delte dokumenter

Det er den tyske avis Süddeutsche Zeitung, der har opsnappet dokumenterne, og som har delt dem med det internationale konsortium af undersøgende journalister (ICIJ) og en lang række internationale medier, herunder DR og Politiken. Flere hundrede danskere er nævnt i dokumenterne.

Blandt de internationale medier, der har bragt historier søndag baseret på Panama-lækken er BBC, Guardian og Le Monde i Europa, over Miami Herald i USA til El Universo i Ecuador og Mail & Guardian i Sydafrika.

Sammen med blandt andre kongelige og regeringsledere optræder den argentinske fodboldstjerne Lionel Messi også på en omfattende liste over personer og myndigheder, der ved hjælp af advokatfirmaet Mossack Fonseca har skjult penge i skattely rundt om i verden.

Det historisk store læk omfatter i alt 11,5 millioner interne dokumenter fra Mossack Fonseca, som 109 medier fra 76 lande har gennemgået. Dokumenterne indeholder bl.a. e-mails, virsomhedsdokumenter og fuldmagter og går til advokatfirmaets etablering i 1977 og frem til udgangen af 2015.

Kilder: DR, Politiken.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også