MediaWatch

Partier: Vi får ændret offentlighedsloven

Regler om ministerbetjening skal ændres, kræver forligspartier bag den nye offentlighedslov, der er sikre på, at justitsministeren vil lytte.

"Reglerne bliver lavet om," konkluderer De Radikales leder Morten Østergaard efter et møde mellem forligspartierne bag den udskældte offentlighedslov | Foto: Nanna Kreutzmann/Polfoto

Den udskældte offentlighedslov bliver lavet om. Det er den faste overbevisning blandt de forligspartier, der er kommet frem til, at den lov, de selv har været med til at vedtage, ikke virker efter hensigten.

Partierne bag loven - Venstre, Socialdemokraterne, Radikale, SF og Konservative - mødtes onsdag morgen med justitsminister Søren Pind (V), og her præsenterede R, SF og K et krav: Enten skal loven laves om, eller også forlader de forliget, og så er der ikke længere flertal.

"Den proces, vi nu har taget hul på, ender med, at reglerne bliver lavet om. Det, vi diskuterer, er, om det skal ske i den eksisterende forligskreds," siger De Radikales politiske leder, Morten Østergaard, efter mødet.

Det er særligt de regler, der mørklægger embedsværkets rådgivning af ministre og informationsudvekslingen mellem myndigheder, ministerier og folketingsmedlemmer, de tre partier er kritiske over for.

"Alle andre partier end Venstre og Socialdemokraterne har udtrykt, at de gerne ser de paragraffer ændret i offentlighedsloven. Vi står helt ved, at vi er en del af en forligskreds, og vi ser helst, at der holdes sammen på det," siger Morten Østergaard.

"Men vi synes, det er mest ærligt her ved processens begyndelse at sige, hvad vores agt er, også selv om det betyder, at vi ikke kan holde sammen på forligskredsen," siger Morten Østergaard.

Justitsminister tavs

Også De Konservative er overbeviste om, at regeringen vil rette ind efter kritikerne. Ifølge partiformand Søren Pape Poulsen er det ikke et spørgsmål om hvorvidt, men alene hvornår reglerne bliver lavet om.

"Vi er nogle partier, der udgør et flertal i Folketinget, der har sagt, at uanset hvad, så vil vi som minimum have revideret de her paragraffer," siger han.

Regeringen har ifølge de to partiledere udbedt sig betænkningstid og lovet, at der kommer et nyt møde. Justitsminister Søren Pind (V) ønsker ikke at kommentere.

Liberal Alliance, der i lighed med DF og Enhedslisten har stemt imod loven, har nu indkaldt til en forespørgselsdebat.

"Der er jo efterhånden ikke nogen tilbage, der vil forsvare ændringerne – ud over regeringen, der øjensynligt er mere optaget af at holde forholdene for ministrene ude af offentligheden," skriver politisk ordfører Simon Emil Ammitzbøll i en mail til Ritzau.

"Er der overhovedet nogen, der kan komme i tanke om eksempler på, at der var problemer, før ændringerne blev vedtaget for tre år siden," spørger han.

/ritzau/

Mere fra MediaWatch

Mediekommentator kalder medieforlig en "lappeløsning"

Endnu en smal medieaftale er landet, uden der bliver foretaget markante ændringer af rammerne for de danske medier, som medievirksomheder kan slå sig på, lyder vurderingen fra mediekommentatorer. De store ændringer er udsat med en lang række udvalg og undersøgelser, og spørgsmålet er, hvor mange af regeringens mål, der reelt kan føres ud i livet.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs