MediaWatch

Weekendavisens redaktør møder ny kritik

Manglende kildeangivelse i en artikel om en jamaicansk musikstjerne skrevet af Søren K. Villemoes er problematisk, siger professor. Redaktøren selv afviser kritikken.

Redaktør på Weekendavisen, Søren K. Villemoes, som i sidste uge ”skammede sig” over sammenfaldene mellem sin egen artikel om fodboldholdet Washington Redskins og en lignende artikel i magasinet ThinkProgress, kritiseres nu for manglende henvisninger i en ny artikel, som programmet "Reporterne" på Radio24syv har gennemgået.

Artiklen er et portræt af den jamaicanske musiker ’Vybz Kartel’, som ifølge Radio24syv i vid udstrækning er et sammendrag af historier taget fra internationale og lokale medier. En hel del af de citater og fakta, der indgår i Villemoes’ artikel, optræder også i forskellige artikler i mediet ’JamaicaObserver’, uden at Villemoes har krediteret det jamaicanske medie, viser "Reporternes" gennemgang.

Og det er kritisabelt, mener professor i journalistik Mark Blach-Ørsten:

”Problemet med artiklen er, at den i høj grad er baseret på lokale og internationale mediers dækning af sagen. Når rigtig mange oplysninger er taget, nogle gange næsten ordret, fra de andre medier, bør journalisten tilføje disse medier som kilder,” siger han til Radio24syv.

Ikke plagiat

Søren K. Villemoes har i de sidste par uger været involveret i kritikken af USA-korrespondent Annegrethe Felter Rasmussen, som redaktør på den artikel i Weekendavisens bogtillæg, der omtalte seks artikler med "påfaldende sprogligt sammenfald" med artikler bragt i udenlandske medier. Artiklen fulgte efter, at Altinget havde stoppet samarbejdet med Annegrethe Rasmussen, efter hun i en analyse havde plagieret en leder i The Economist uden at henvise til kilden eller gjort opmærksom på inspirationen.

Mark Blach-Ørsten mener dog ikke, der er tale om plagiat i den nye historie om Vybz Kartel:

”Det er for kraftigt at tale om plagiat. Artiklen om Vybz Kartel er først og fremmest problematisk, på grund af manglende henvisninger, når der løftes ordrette citater eller fakta fra andre medier. Efter Berlingskes Poul Høi har været kritiseret for plagiat er det blevet god skik i branchen at henvise, når man skræller andre medier for indhold. Det burde også være gjort her.”

Pinlig juleferie

Fredag erkendte Søren K. Villemoes at have taget 9 ud af 10 oplysninger i en artikel om Washington Redskins fra magasinet ThinkProgress, uden det fremgik af hans egen artikel i Weekendavisen. Villemoes var ked af artiklen og sagde fredag, at han skammede sig og var følte sig som landets mest pinligt berørte mand på vej på juleferie.

Men den seneste artikel om Vybz Kartel er anderledes uproblematisk, mener redaktøren:

”Jeg er meget stolt af artiklen om Vybz Kartel, som jeg satte en stor ære i at skrive. I den endelige artikel endte jeg også med at bruge oplysninger fra over 20 artikler, samt fra videoklip og min egen baggrundsviden som reggae-entusiast siden teenageårene. Det er korrekt, at der kun er krediteret yderst sparsomt i artiklen”, siger Villemoes, som alligevel vil tage juraprofessorens kritik til efterretning.

Søren K. Villemoes’ artikel "Verdensboss på vand og brød" blev trykt i Weekendavisen d. 28. marts 2014 – 12 dage efter JamaicaObserver bragte en stor artikel om emnet.

Forventer selvstændig journalistik

I den jamaicanske artikel står der eksempelvis ”… one of his teachers at Calabar, who asked not to be named, said that Palmer was a bright student."He could have become a rocket scientist if he had so desired", mens der i Weekendavisen står “En tidligere lærer på hans skole har udtalt, at Kartel "kunne have været raketvidenskabsmand, hvis han havde ønsket det"."

Artiklen har flere lignende eksempler, som ifølge Mark Blach-Ørsten bliver læsernes problem:

"Når du køber et medie, så forventer du selvstændig journalistik. Du forventer, at det du betaler for - artiklerne, er blevet selvstændigt bearbejdet med ny information. Hvis du i stor grad ”bare” henter dine informationer andre steder fra, så kunne vi ligeså godt læse "JamaicaObserver’ online"," siger Mark Blach-Ørsten og opfordrer Weekendenavisen til at indskærpe citatreglerne for avisens skivende medarbejdere.

Artikel er leveret af Radio24syv

Forsiden lige nu

Briefing: Ugen i mediebranchen

Regeringen går efter kun at sælge 49 pct. af TV 2, ugebladskæmpen Aller kom med regnskab, som ikke så godt ud for den danske dels vedkommende, og DF meldte sig klar til at skrue på de ønskede DR-besparelser. Det er blevet tid til ugens tour gennem mediebranchens største begivenheder.

Facebook vil prioritere "troværdige" nyheder

Medlemsundersøgelser skal luge ud i falske nyheder og få lokale medier til at fylde mere i Facebooks feed. Samlet set skal mængden af nyheder dog fortsat reduceres med en femtedel.

Relaterede

mediawatch 14 day trial

Seneste nyt

Mediejob

Se flere

Se flere