MediaWatch

Vinder af World Press Photo må aflevere prisen igen

Organisationen bag fotokonkurrencen World Press Photo har valgt at kalde fotografen Giovanni Troilos førstepris tilbage efter beskyldninger om fordrejning af virkeligheden.

Foto fra Giovanni Troilos vinderserie, der nu er frataget prisen igen, 'Dark Heart of Europe' | Foto: Giovanni Troilo

Den italienske fotograf Giovanni Troilo er gået fra klapsalver til klaps, siden han vandt førsteprisen ved World Press Photo for billedserien ”Dark heart of Europe”, skriver Pressefotografforbundet.

Først blev serien kritiseret for at være iscenesatte, da det kom frem, at fotografens fætter optræder som "statist" på et af billederne, der viser et par, der dyrker sex i en parkeret bil, og at der samtidig var installeret en flash i bilen for at opnå det ønskede motiv og effekt.

I sidste uge kom seriens 10 fotos for alvor i modvind, da borgmesteren i den belgiske by Charleroi, som billedserien ifølge fotografen er optaget i, i et brev til World Press Photo skrev, at han ikke kunne genkende sin by i billederne.

Borgmester: Serien underminerer byen

Ifølge Politiken kaldte borgmesteren serien ”en alvorlig fordrejning af virkeligheden, der underminerer byen og dens indbyggere samt erhvervet som fotojournalist”.

Det fik World Press Photo til at sætte en nærmere undersøgelse i gang. Her kom det frem, at et portrætbillede i serien ikke er taget i Charleroi, men i en lejlighed 50 km væk, og det udløste en diskvalificering af vinderen for falsk varebetegnelse. I stedet går førsteprisen i kategorien "contemporary issues" til en anden italiensk fotograf Giulio Di Sturco for serien "Chollywood."

Selv siger Giovanni Troilo til Politiken, at der er tale om en fejl:

”Det var en fejl, at jeg skrev det forkerte bynavn. Jeg ville aldrig gøre den slags med vilje. Men man kunne kun skrive ét stednavn for hele fotoserien," siger han.

Balladen om billederne har senest ført til, at en toneangivende festival for fotojournalistik, Visa Pour l´Image, som konsekvens ikke til at vise World Press Photo-udstillingen i år, meddelte ledelsen i går.

Mere fra MediaWatch

B.T.'s fejlskud bekymrer ikke brancheorganisation

Direktør for Danske Medier ser B.T.’s investeringslyst som et sundhedstegn, selv om storbyeventyret kuldsejlede på under et år. Det er dog nødvendigt at knække koden til de lokale og digitale læsere, mener han.

Briefing: Ugen i mediebranchen

B.T. lukker printavisen, cityredaktionerne nedlægges og chefredaktør Jonas Kuld Rathje stopper, Bog & Idé barsler med streamingtjeneste, og DR gentænker kulturdækningen. Det har været en travl uge i Mediedanmark, men du får overblikket over de vigtigste historier lige her.

Læs også

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs