Berlingske-skribent: Vidste ikke, jeg gav Kyllingens bog til BT

Det var Berlingskes Mads Kastrup, der havde fået et klausuleret eksemplar af bogen 'Gul feber', der endte som forsidestof på BT før tid. Men han vidste ikke, at han gav siderne til en BT-journalist, siger han.

"Jeg ville aldrig nogensinde udlevere klausuleret materiale til en anden avis."

Sådan siger journalist på Berlingske Mads Kastrup til Journalisten.dk, der har gennemgået forløbet, der førte til, at cykelrytteren Michael Rasmussens bog om doping, Gul feber, blev forsidestof på BT før udgivelsen - til forlagets store fortrydelse.

Det var Mads Kastrup, der som journalist på Berlingske havde fået et klausuleret eksemplar af bogen af People's Press for at kunne forberede en artikel op til udgivelsen i mandags.

Søgte råd hos kollega

Han havde i den forbindelse søgt sparring hos en kollega, forklarer han til Journalisten.dk:

"Det er klart, at jeg henvender mig til min avis’ ypperste cykelekspert for, at han kan vurdere nyhedsvinklerne – lige som jeg ville give en kontroversiel politisk biografi til en fra Christiansborg-redaktionen. Jeg ville være en ringe journalist, hvis jeg ikke bruger den ekspertise, som er på avisen. Det er klart, at en klausul skal overholdes, og det blev den pågældende også gjort udtrykkeligt opmærksomt på."

Mads Kastrup vidste imidlertid ikke, at den pågældende journalist hørte under BT's redaktion som en del af den sportsvertikal, der dækker sporten centralt og leverer til flere medier i Berlingske Media.

Det opdager han først, da kollegaen i en mail skriver, at han har "en dum tilståelse". Han har givet indholdet fra bogen videre, og derfor breaker BT flere nyheder fra bogen kort efter. Med den bivirkning, at Mads Kastrup i praksis har brudt aftalen, han har indgået med People's Press.

Brug for klare hegn

Chefredaktør for Berlingske og adm. direktør i Berlingske Media, Lisbeth Knudsen, afviser, at det tværgående redaktionelle samarbejde, huset har etableret med f.eks. sportsvertikalen er med til at mudre billedet af, hvem de enkelte reportere egentlig arbejder for.

"Alle ved, at der er en sportsvertikal, og alle ved at den sportsvertikal refererer til BT," siger Lisbeth Knudsen til Journalisten.dk.

Det er Mads Kastrup uenig i.

"Det er ikke korrekt, at alle ved det, for jeg vidste det ikke. Jeg ville aldrig nogensinde udlevere klausuleret materiale til en anden avis. Jeg tror, der er brug for at sætte nogle klare hegn op, så vi ved, hvor vi står i forhold til hinanden," siger han.
 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også