MediaWatch

Trane Nørby: Stor udfordring for Ritzau

Socialdemokraternes medieordfører, Mogens Jensen, mener, at der går en næsten lige linje mellem Berlingske Medias opsigelse af Ritzau-aftalen og det, at Radio 24syv, som Berlingske Media ejer 60 pct. af, snart går i luften.

Socialdemokraternes medieordfører, Mogens Jensen, mener, at der går en næsten lige linje mellem Berlingske Medias opsigelse af Ritzau-aftalen og det, at Radio 24syv, som Berlingske Media ejer 60 pct. af, snart går i luften.

“Nogle af public service-millionerne til radiokanalen kommer jo til at gå til at købe nyheder af Berlingske i stedet for Ritzau,” lyder kritikken i Politiken fra Mogens Jensen, der mener, at det var forventeligt, at en kommerciel spiller som Berlingske Media ville udnytte de muligheder i Radio 24syv, der eller måtte byde sig, ud over selve radiodriften.

Men den idé køber medieordfører Ellen Trane Nørby (V) ikke.

“Nej, jeg ser ikke den sammenhæng. Vi har haft situationen tidligere, hvor TV 2, som Mogens Jensen plejer at have i kategorien public service-medier, havde samme ønske,” siger Ellen Trane Nørby.

I 2006 undersøgte TV 2 nemlig under Per Mikael Jensens ledelse mulighederne for at lave et alternativ til Ritzau.

“Så beskyldningerne om, at det kun har noget at gøre med, at Berlingske Media er en kommerciel aktør, har ingen gang på jord. Nogle gange betyder udviklingen, at man undersøger muligheden for at gå andre veje. Når jeg tænker på, hvor mange dårligdomme ved den nye radio Mogens Jensen har forudsagt på vores talrige samråd, undrer det mig, at han aldrig har nævnt det her (med en Berlingske-ejet Ritzau-konkurrent, red.),” siger Ellen Trane Nørby.

Ikke optimal situation
Hun vil dog godt være ved, at det langt fra er optimalt for Ritzau at miste en stor kunde og ejer som Berlingske Media.

“Det er en stor udfordring for Ritzau, at en stor aktør som Berlingske har meldt sig ud, for det har været et fælles nyhedsbureau, som har understøttet de lokale og regionale avisstemmer ved at give dem muskler til at løfte nyhedshistorier, som de har fået ad fælles vej.”

Er det i dine øjne uheldigt, at Berlingskes opsigelse falder sammen med, at Radio 24syv snart bliver lanceret?

“Jeg sidder ikke i Berlingskes bestyrelse, og det gør Mogens Jensen heller ikke, så ingen af os har en kinamands chance for at vide, hvornår hvilke ideer er opstået. Så det skal man passe på med at gisne om. Kun Berlingske selv kan svare på, hvor længe de har haft et ønske om at opsige aftalen.”

Ritzau-brud bør indgå i mediestøtte-plan
Nogle iagttagere kæder Ritzau-fællesskabet sammen med mediestøtten, fordi fællesskabet fungerer som en uformel omfordeling af den distributionsstøtte, der gavner de store dagblade mest. De store betaler til gengæld størstedelen af regningen for Ritzau, selvom de mindre medier er mere afhængige af Ritzau-indholdet.

Udviklingen for Ritzau-samarbejdet vil da også indgå i overvejelserne om fremtidens mediestøtte, siger Ellen Trane Nørby.

“Mediestøtteområdet er i opbrud. Når vi får anbefalingerne fra Dyremose-udvalget i slutningen af september, går vi i gang med at se på, hvordan fremtidens mediestøtte skal laves, så den sikrer mangfoldighed i mediebilledet. Medierne gennemgår enorme ændringer, og dagbladenes oplagsfald er jo dramatiske, så der er behov for at omtænke dagbladsstrukturen i Danmark, og det, der foregår med Ritzau, indgår også i de overvejelser. Men politikerne skal ikke detailregulere, hvordan mediebilledet skal se ud, og hvem der skal samarbejde med hvem,” siger Ellen Trane Nørby.

- TBH

Mere fra MediaWatch

Kvinder i metoo-dokumentar kritiserer Politikens beskrivelse af Jes Dorph-sag

Politiken bragte i januar en ensidig og mangelfuld beskrivelse af de sager, Jes Dorph-Petersen blev beskyldt for i advokatundersøgelsen på TV 2, mener de kvinder, som står bag beretningerne. Kritikken "gør indtryk" på Politikens chefredaktør, Anne Mette Svane, som dog står ved den journalistiske behandling.

Læs også

Seneste nyt

Se flere jobs