MediaWatch

Læsertal: JP og Urban trækker ned

Før sommeren satte ind, så det ud som om, læserflugten var afblæst for de danske dagblade, som kun mistede 1,1 procent af læserne fra marts til maj sammenlignet med 2010. Men det holdt ikke sommeren over, hvor læsertabet igen tog fart. Mellem maj og juli har dagbladene mistet fire procent af læserne. Det viser de seneste månedstal fra Index Danmark/Gallup. Tabet er dog som altid ulige fordelt, og det kommer med forskellige forklaringer fra avis til avis.

Før sommeren satte ind, så det ud som om, læserflugten var afblæst for de danske dagblade, som kun mistede 1,1 procent af læserne fra marts til maj sammenlignet med 2010. Men det holdt ikke sommeren over, hvor læsertabet igen tog fart.

Mellem maj og juli har dagbladene mistet fire procent af læserne. Det viser de seneste månedstal fra Index Danmark/Gallup. Tabet er dog som altid ulige fordelt, og det kommer med forskellige forklaringer fra avis til avis.

Jyllands-Posten og Urban er hårdest ramt med tab på henholdsvis 46.000 og 63.500 læsere på hverdage. For JP's vedkommende skyldes læsertabet sandsynligvis i relativt stor udstrækning den høje fokus på rentabiliteten i bladsalget - der er simpelthen færre gratis eller næsten gratis eksemplarer af JP i omløb, og det giver færre læsere.

Urban kan som gratisavis til en vis grad selv bestemme læsertallet, som blandt andet afhænger af, hvor mange penge man vil bruge på at trykke og omdele aviser. Som nedenstående graf viser, tyder det på, at Urban er ovre det værste og sandsynligvis ikke i den kommende tid vil gå markant tilbage.

Urbans store fald skete sidste år mellem foråret og efteråret, mens avisen gennem de seneste 12 måneder har ligget med et nogenlunde stabilt bundniveau på 210-220.000 læsere, mens topniveauet er dalet fra 280-290.000 og ned til cirka 250.000.

Når det gælder JP er det mere usikkert, om faldet vil fortsætte med samme fart. De svage læsertal fra maj til juli kunne tyde på, at avisen skal et stykke længere ned, før tallet stabiliseres. Hvis det holder stik vil 24timer sandsynligvis arbejde sig forbi JP og indtage toplistens tredjeplads, som gratisavisens direktør, Søren Riis, har ambitioner om.

Dagbladet Børsen har også haft en bemærkelsesværdig svag sommer med et gennemsnitlig månedligt fald på 15.000 læsere sammenlignet med samme periode sidste år. Det svarer til 7,8 procent af avisens læsere. Også her handler nedgangen formentlig om ændret bladssalgsstrategi, der skærer de urentable abonnenter væk.

Mere fra MediaWatch

Læs også

Seneste nyt

Se flere jobs