MediaWatch

"0,0 pct. journalistisk nytteværdi i en sådan tilgang"

Debatten om mediernes ansvar og reaktion på tragedien i Norge, giver Jyllands-Postens ansv. chefredaktør Jørn Mikkelsen anledning til at kritisere andre medier for at være for hurtige på aftrækkeren, når de på et tidligt tidspunkt inddrog Muhammed-tegningerne. Her svarer han på Mediawatch tre spørgsmål i serien 'Medierne og tragedien i Norge'. Hvordan undgår I som medie at blive "nyttige idioter" for Breiviks budskaber?

Debatten om mediernes ansvar og reaktion på tragedien i Norge, giver Jyllands-Postens ansv. chefredaktør Jørn Mikkelsen anledning til at kritisere andre medier for at være for hurtige på aftrækkeren, når de på et tidligt tidspunkt inddrog Muhammed-tegningerne. Her svarer han på Mediawatch tre spørgsmål i serien 'Medierne og tragedien i Norge'.

Hvordan undgår I som medie at blive "nyttige idioter" for Breiviks budskaber?

"Vi skal ikke være nyttige eller unyttige idioter for nogensomhelst. Vi skal rapportere kendsgerninger, analysere og perspektivere. Vi kan fravælge unødige og unødigt stødende detaljer. Det er en del af selve redigeringsprocessen. Men helt grundlæggende kan vi ikke skele til, om vores dækning bruges eller misbruges, så længe vi gør vores job ordentligt, samvittighedsfuldt og professionelt. Men ja - den frie information kan også have sine omkostninger."

Har den hårde debat om islamisme medvirket til at bane vejen for ugerninger som Breiviks - og i så fald hvilket ansvar har medierne så?

"Det kan ingen vide noget om, før politiet evt oplyser om afhøringerne af ham, og det måtte vise sig at være tilfældet. Vi har at gøre med en vanvittig person, som sætter sig uden for lov og ret, og som griber til en helt ufattelig afstumpethed. Som andre før ham, der har følt, at de havde retten til at sætte sig uden for loven - i en eller anden selverklæret krig mod samfundet - tager han vist først og fremmest afsæt i sin egen forskruede forestillingsverden, er jeg bange for."

Hvad er den vigtigste lære hidtil af jeres dækning af tragedien i Norge?

"Mange mediers alt for hurtige automatreaktioner. Der var dårligt gået en halv time, før de første tv-journalister ville vide, om Jyllands-Posten via profettegningerrne mon kunne tænkes at have spillet en rolle for, hvad man som en selvfølge gik ud fra var en islamistisk terroraktion. Hvad skal man dog svare? Der er 0,0 procent journalistisk nytteværdi i en sådan tilgang. Tværtimod er det vigtigere end nogensinde at skille facts fra spekulation og politiseret nyhedsvinkling. Den erfaring tager vi igen-igen med os."

Læs også svarene fra Ekstra Bladets Geir Terje Ruud og Berlingskes Lisbeth Knudsen.

Mere fra MediaWatch

Læs også

Seneste nyt

Se flere jobs