MediaWatch

Information i sag om citatfusk

Citater fra afdøde kilder og kilder, der tilsyneladene er uvidende om, at de er blevet interviewet. Sådan lyder anklagerne mod den tidligere journalist på Information, Mads Qvortrup, der tilsyneladende har haft en rimeligt alternativ opfattelse af god citatskik, skriver Politiken.

Citater fra afdøde kilder og kilder, der tilsyneladene er uvidende om, at de er blevet interviewet.

Sådan lyder anklagerne mod den tidligere journalist på Information, Mads Qvortrup, der tilsyneladende har haft en rimeligt alternativ opfattelse af god citatskik, skriver Politiken.

Det er fagbladet Journalisten, der har gennemgået seks af Mads Qvortrups artikler for Information fra 2009. I to artikler citeres afdøde personer (uden at der gøres opmærksom på dette) og tre øvrige kilder i historierne mener ikke, at de har sagt ja til at medvirke i interviews eller er citeret korrekt.

Ifølge Mark Ørsten, lektor og leder af den journalistiske uddannelse på RUC, minder fadæsen om Jayson Blair-sagen i USA, hvor en journalist på New York Times igennem lang tid skrev historier baseret på fiktive kidler.

"Det gibber meget alvorligt i mig, når jeg hører det her. Det minder fuldstændig om den journalistiske skandale på New York Times, hvor Jayson Blair som meget højtprofileret journalist opfandt interview med kilder, hvilket kastede avisen ud i en kæmpe krise," siger Mark Ørsten, der opfordrer til, at Information nu gransker omfanget af Qvortrups citat-fiflen nøjere.

Avisen bragte i fredags fire rettelser i forbindelse med afsløringen af Mads Qvortrups fejl.

"Vi har rettet fejlen over for læserne. Internt tager vi hånd om det i en personalesag, som jeg ikke kan kommentere, da det drejer sig om ansættelsesforhold," siger Informations chefredaktør, Christian Jensen, der ikke var chefredaktør på avisen, mens Mads Qvortrup var ansat. Han mener ikke, at sammenligningen med Jayson Blair holder vand.

"Det er ikke rimeligt at sammenligne med Jayson Blair, da der efter min bedste overbevisning primært er tale om sjuskefejl, hvor Mads Qvortrup ikke har krediteret de medier, han citerer. Samtidig ligger sagen flere år tilbage i tiden og afspejler ikke på nogen måde vores praksis."

- LR

Mere fra MediaWatch

"Helt generelt synes jeg selvfølgelig, at vi chefredaktører skal stille op"

Principielt bør mediechefer også stille op til kritiske interviews, når medierne forventer det samme af fx politikere, mener Berlingskes chefredaktør, Tom Jensen, efter kritik fra tidl. statsminister af manglende interviews med B.T.'s ansv. chefredaktør Michael Dyrby i kølvandet på dokumentarfilmen om metoo på TV 2.

Læs også

Seneste nyt

Se flere jobs