Briefing: Ugen i mediebranchen

Nye nedskæringer på Sjællandske som konsekvens af et udfordret annoncemarked, investorer flokkes om Viaplay, og vi fandt ud af, hvor stor en luns af JP’s omkostninger, der nu skal skæres. 
Jyllands-Posten skal barbere mellem syv og otte pct. af sin omkostningsbase fra. Det kom frem i denne uge, hvor også Sjællandske Medier meldte en ny spareplan ud. | Foto: Joachim Ladefoged
Jyllands-Posten skal barbere mellem syv og otte pct. af sin omkostningsbase fra. Det kom frem i denne uge, hvor også Sjællandske Medier meldte en ny spareplan ud. | Foto: Joachim Ladefoged

Hvis nogen havde håbet på lysere tider i økonomisk forstand på tværs af mediebranchen efter sommerferien, har denne uge måske fået dem til at reevaluere. Hvad der ligger bag den vurdering, kan nærværende overflyvning gøre dig klogere på - samt rækken af andre store historier fra ugens gang i mediebranchen. 

Vi tager tyren ved hornene som det første.

For torsdag meddelte Sjællandske Medier, at udgifterne skal skæres til - igen. Det er tredje gang inden for ét år, at der er en runde af afskedigelser i udsigt for medarbejderne. Hvilket da også fik dem til at reagere i en fælles udtalelse torsdag eftermiddag. 

Det er en brat opbremsning på annoncemarkedet, der har sat Sjællandskes forretning under pres, og som har udløst behov for at spare igen. Der skal nedlægges op mod 30 stillinger og spares omkring 15 mio. kr..

Det er ikke nyt, at der også skal spares på Jyllands-Posten - et faktum, der blev gjort klart allerede i august. Men i denne uge kunne MediaWatch bringe nyheden om, at mediet skal nedlægge mellem 23-25 redaktionelle stillinger og 10-12 i andre dele af forretningen. Samtidig skal sekretariatet overdrages til bureauet Wunderkind. 

I alt syv-otte pct. af den samlede omkostningsbase skal barberes af, og konst. chefredaktør Marchen Neel Gjertsen fortalte i forlængelse af udmeldingen, at det også hænger sammen med, at der ikke blev skåret tilstrækkeligt i den seneste sparerunde fra slutningen af 2022.

Det udløste et fagligt møde blandt mediets redaktionelle medarbejdere, som tæller omkring halvdelen af de ca. 250 ansatte. Her blev medarbejderne enige om at underskrive en særdeles kritisk udtalelse til chefredaktionen.

Investorer flokkes om Viaplay

I en anden arena bliver der for tiden skrevet nye kapitler i sagaen om Viaplay Groups svære forretningsmæssige situation. Den kan du læse langt og meget om i tidligere artikler, men i denne uge kunne vi fortælle om to nye storaktionærer, der har købt sig ind i mediekoncernen, efter at aktiekursen siden sommer er dykket voldsomt. Siden har tre nye aktører, heriblandt norske Schibsted, sat sig på næsten 30 pct. af selskabet.

Vi holder lige blikket på tv-bolden for en stund. For direktør for TV Midtvest Lone Sunesen satte i denne uge ord på den nye strategi for den regionale tv-station, der skal give selskabet mere stabilt fodfæste i en digital medievirkelighed - og forhåbentlig høste flere seere i samme ombæring.

Og i begyndelsen af ugen kunne vi bringe et interview med Karin Lindström, nordisk indholdschef i Amazon Prime Video. På 13 måneder har Amazon Prime Video lanceret 31 titler, der er produceret i de nordiske lande. Snart tager selskabet hul på nordisk fiktionsindhold og har aktuelt otte projekter i udvikling. Der er med andre ord gang i ordrebutikken, og der er ikke udsigt til at drosle ned trods regeringens planer om at indføre et såkaldt kulturbidrag, der pålægger tjenester som Amazon Prime Video at betale en del af sin omsætning i Danmark til indholdsproduktion i Danmark. Læs mere om Karin Lindströms syn på markedet her.

Det var i øvrigt fredag, at der kom nye opgørelser over udviklingen i læsertal fra andet halvår af 2022 og første halvår af 2023 i forhold til samme forskudte periode årene forinden. For de landsdækkende dagblade viste de, at Berlingske nærmer sig Jyllands-Posten som landets mest læste avis. Du kan dykke ned i tallene her.

Og for de lokale og regionale dagblade viste opgørelsen, at der er fald i læsertallene for næsten alle udgivelser med ganske få undtagelser. De tal kan du dykke ned i her. Udviklingen for magasin- og ugebladene dykker vi ned i i næste uge.

AI i medier og betaling for podcasts

En anden måling - denne foretaget af Wilke for MediaWatch af podcastbrugernes villighed til at betale for podcasts - viste et glimt af et marked, der er på vej opad. For ifølge rundspørgen betaler næsten halvdelen af de personer, der lytter til podcasts, for privilegiet. Selvom der ikke er foretaget en direkte sammenlignelig måling tidligere, indikerer svarerne en større grad af betalingsvillighed for podcasts, end da lektor på Roskilde Universitet Aske Kammer sammen med adjunkt på DMJX Thomas Spejlborg Sejersen i 2020-2022 undersøgte podcastmarkedet i Danmark. 

Nærværende medies fokus på udviklingen inden for kunstig intelligens samt medievirksomhedernes brug af samme i tillæg til udfordringerne og mulighederne der følger med, kastede to nye historier af sig i denne uge. For TV 2 bruger AI til personalisering af platformen og forudse mulige afhoppere på TV 2 Play. Bo Bergsted, der er teknologistrateg på TV 2, tog os med ind i maskinrummet og fortalte om, hvordan selskabet i dag bruger AI til at give bedre brugeroplevelser og fastholde kunder.

Da generativ kunstig intelligens i efteråret sidste år kom på dagsordenen på tværs af brancher, mindede det Jonas Hemmingsen om flere tidligere tech-bølger. Senest med det såkaldte metavers, hvor omtalen var stor og eksperimenterne mange. Den adm. direktør for GroupM i Norden tænkte derfor indledningsvis, at ”AI-hypen” ikke nødvendigvis var kommet for at blive. Men de måneder, der siden er passeret, har vist, at det langt fra bliver tilfældet, mener han. Der er i stedet tale om et helt grundlæggende skifte, fortalte han i et interview med MediaWatch om bureaugruppens tilgang til og arbejde med AI som et konkurrenceparameter. 

Ugens tal

79. Så mange kroner vil JFM opkræve månedligt i et abonnement, hvis brugere af deres regionale og lokale nyhedsmedier vil kunne se fodboldkampe fra 2. og 3. division. Mediekoncernen har landet eksklusivrettighederne til at transmittere fra de to fodboldrækker de næste tre år i en aftale med Divisionsforeningen.

Nyt på navnefronten

Lise Bennike er hentet ind som ny økonomichef, CFO, hos Folketidende Gruppen, der udgiver bl.a. Lolland-Falsters Folketidende.

JP/Politikens Erhvervsmedier - der bl.a. rummer Watch Medier, som MediaWatch er en del af - får udvidet ledelseslaget med tre personer, der får nye titler. Esben Albertsen, der hidtil har været salgs- og kundedirektør i Watch Medier, er udpeget som ny kommerciel direktør for JP/Politikens Erhvervsmedier. Watch Mediers internationale redaktør Rasmus Emborg tiltræder i en nyoprettet stilling som editorial director for den samlede erhvervsmedieklynge. Mette Margrethe Thomsen, der de seneste to år har været people manager i Watch Medier, bliver ny head of people & organisation i JP/Politikens Erhvervsmedier.

Palle Høj fratræder sin stilling som chefredaktør på Frederiksborgs Amts Avis efter 25 år. Martin Warming konstitueres som ledende redaktør.

Michael Jannerup er Det Kongelige Teaters nye PR- og pressechef.

Henrik Madsen kommer til Sjællandske Medier som samlende områderedaktør for udgivelser i Roskilde, Lejre, Greve og Taastrup.

Det læste vi i andre medier

Financial Times har siden 2015 arbejdet målrettet mod bedre at forstå, hvorfor avisen overvejende læses af mænd - og hvordan den kunne gøre sit indhold mere appellerende til det kvindelige segment. Konsulent hos FT, Daisy Donald, deler i et interview med Press Gazette nogle erfaringer fra erhvervsavisens arbejde, der også er endt ud i et nyt produkt til udgivere, der vil have flere kvindelige læsere.

Med ønsket om en god weekend,

MediaWatch

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også