MediaWatch

Domstol i Moskva lukker førende uafhængig avis

Ruslands ledende uafhængige avis, hvis chefredaktør sidste år fik Nobels fredspris, er lukket af domstol.

Foto: David Dee Delgado/Reuters/Ritzau Scanpix

En domstol i Moskva har mandag inddraget tilladelsen til avisdrift for den uafhængige russiske avis Novaya Gazeta.

Der er dermed i praksis nedlagt forbud mod avisens videre drift i landet. Avisen har kritiseret Ruslands invasion af Ukraine og standsede udgivelsen midlertidigt i marts på grund af skærpet russisk censur.

I en retssag, som blev anlagt af det russiske medieovervågningsorgan Roskomnadzor, blev Novaya Gazeta anklaget for ikke at have fremlagt dokumenter vedrørende et ejerskifte i 2006.

Avisen er Ruslands ledende uafhængige avis og bladets chefredaktør, Dmitrij Muratov, fik i 2021 Nobels fredspris sammen med Maria Ressa fra Filippinerne. De fik begge prisen for at beskytte ytringsfrihed.

Muratov ledede processionen af sørgende, da Sovjetunionens sidste leder, Mikhail Gorbatjov, blev stedt til hvile i Moskva lørdag.

Gorbatjov bidrog, da Novaya Gazeta blev grundlagt tidligt i 1990’erne.

FN kalder beslutningen et slag mod pressefriheden i Rusland.

”Dommen mod Novaya Gazeta er endnu et slag mod russiske mediers uafhængighed. Deres aktiviteter er nu blevet yderligere indskrænket af juridiske begrænsninger og øget statslig kontrol efter Ruslands angreb på Ukraine,” siger Ravina Shamdasani, talsperson for FN’s kontor for menneskerettigheder.

Avisen standsede selv udgivelser midlertidigt i marts i et forsøg på at undgå lukning.

I april lancerede avisen en europæisk version, som udgives i Riga. Senere i den måned blev avisens hjemmeside spærret i Rusland. Det samme skete med hjemmesiden for et onlinemagasin, som avisen lancerede.

Der er berammet yderligere to retsmøder i denne måned.

Alle de vigtigste uafhængige medier i Rusland er blevet lukket eller har indstillet driften.

Siden 2000 er seks af journalisterne eller bidragyderne på Novaya Gazeta blevet dræbt i forbindelse med deres arbejde. Den mest profilerede på avisen var den undersøgende journalist Anna Politkovskaja.

Mere fra MediaWatch

16 medarbejdere fratræder på Jyllands-Posten

Syv journalistiske medarbejdere forlader avisen, mens yderligere ni medarbejdere er blevet opsagt - herunder en redaktionel analysechef. Derudover lukker Jyllands-Posten for kommentarsporet på Facebook. (Opdateret)

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs