MediaWatch

Mediechefer kaster hårde ord efter forslag om strammere offentlighedslov

Både på aviser og hos TV 2 river man sig i håret over regeringens lovforslag om at ændre i offentlighedsloven, så myndigheder får bedre mulighed for at afvise anmodninger om aktindsigt.

Foto: Jacob Ehrbahn/Politiken

Danske embedsfolk skal ikke have lettere ved at sige nej til aktindsigtsanmodninger, end de har i dag, mener flere mediechefer, som Journalisten har talt med.

Hos Jyllands-Posten, TV 2 Nyhederne og på Ekstra Bladet vækker det frustration og bekymring, at regeringen onsdag har sendt et lovforslag til behandling, som vil give myndigheder en ny paragraf at afvise anmodninger om aktindsigt med. Specifikt vil ændringen betyde, at embedsfolk kan afvise privatpersoners aktindsigt, hvis der er mistanke om chikanøs adfærd mod den offentlige myndighed.

”Hvis det her gennemføres, vil det være et nyrehug til muligheden for at lave kritisk journalistik, fordi det væsentligt forringer adgangen til aktindsigt,” siger Ekstra Bladets chefredaktør, Knud Brix, til Journalisten.

Selvom lovforslaget nævner, at medier og forskere som hovedregel ikke kan afvises på baggrund af den foreslåede ændring, mistænker mediecheferne, at det vil kunne bruges som en gummiparagraf og vil forringe den generelle mulighed for at få aktindsigt.

Mere fra MediaWatch

Briefing: Ugen i mediebranchen

Salg af Chapter, sparerunde hos Sjællandske, nyt fra magasinbranchen samt forhandlinger i produktionsbranchen er blandt de større sager, der rullede ind i ugens løb i Mediedanmark. Få et overblik med denne uges briefing.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs