MediaWatch

Afskaf told på papir fra Kina lyder det fra brancheorganisationer

Med stigende priser og mangel på papir fra Europa anbefaler europæisk organisation for den grafiske branche at droppe tolden på kinesisk papir. Dansk organisation bakker anbefalingen op. 

Ruller med papir til magasiner på UPM-fabrikken i Finland. | Foto: Reuters Staff/Reuters/Ritzau Scanpix

Intergraf, den europæiske organisation for den grafiske branche, gør i et brev til  EU-Kommissionen opmærksom på branchens store udfordringer med stigende papirpriser og mangel på papir. I samme brev anbefaler Intergraf at droppe tolden på kinesisk papir. Det skriver den danske brancheorganisation Grakom, der repræsenterer kommunikatører og den grafiske branche, i en pressemeddelelse.

I Grakom bakker man op om Intergrafs initiativ på baggrund af den langvarige papirtørke i Europa:

"Papirmanglen er alvorlig, og alle initiativer, der kan hjælpe på situationen og bringe mere papir til det europæiske marked, hilser vi velkomne. Vi har selv presset på i Intergraf for at finde europæiske løsninger," siger Thomas Torp, adm. direktør i Grakom og medlem af direktørforretningsudvalget i Intergraf, i pressemeddelelsen.

Ifølge Intergraf har tolden på papir fra Kina været gældende fra 2017.

"Det er afgørende, at europæiske trykkerier har adgang til materialer uden for den europæiske union til en fornuftig pris," skriver Intergraf i brevet til EU-Kommissionen og gør opmærksom på, at trykopgaver risikerer at rykke til Kina, da der kun lægges told på blankt papir og ikke på tryksager.

Langvarig strejke i Finland

Siden medarbejderne på den finske papirfabrik UPM, en af Europas største papirproducenter, ved årsskiftet gik i strejke, har det eskaleret en i forvejen presset situation på det europæiske papirmarked.

Alene fra december 2021 til januar er priserne på tyndt grafisk papir til magasiner steget med op til 39 pct. Også priserne på avispapir er steget voldsomt.

Strejken på UPM er nu forlænget til 12. marts, men allerede inden problemerne i Finland var Europas papirlagre pressede på grund af bl.a. stigende energi- og transportpriser.

Voldsomme prisstigninger på magasin- og avispapir fortsætter ind i 2022

Tørke på papirmarkedet truer danske magasinhuse 

Storstrejke på papirfabrik forværrer presset på trykte blade og aviser 

Mere fra MediaWatch

Briefing: Ugen i mediebranchen

Illustreret Videnskab hentede ny chefredaktør med fortid på B.T., Sam Productions meldte om sikker sejlads gennem 2021, inden modvind ramte i 2022, og rundspørge viste begrænset vilje til at betale for podcasts. Dét og meget mere kan du blive klogere på i denne uges overflyvning over mediebranchen.

Flertal vil af med spilreklamer

Et flertal af den danske befolkning mener, at spilreklamer bør forbydes. Det viser en meningsmåling, som Jyllands-Posten har fået lavet.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs