MediaWatch

Europæisk journalistforbund kalder håndtering af lækagesag uværdig i demokratisk stat

Danske myndigheder får skarp kritik fra europæisk journalistforbund, efter en række journalister er indkaldt til videnafhøring i sag om mulig lækage af fortrolige oplysninger.

Foto: Linda Johansen

Det Europæiske Journalistforbund (EFJ) er oprørt over, at journalister hos flere danske medier er blevet indkaldt til vidneafhøring i sagen om den mulige lækage af fortrolige oplysninger fra efterretningstjenesterne FE og PET, skriver Frihedsbrevet.

"Denne uansvarlige adfærd fra offentlige embedsmænd er ikke værdig i en demokratisk stat. Vi er også meget bekymrede over stilheden fra de danske offentlige myndigheder," siger Ricardo Gutiérrez, formand for EFJ, til Frihedsbrevet.

Det er medarbejdere på Politiken, Ekstra Bladet, Weekendavisen, Berlingske, Radio Loud samt i Danmarks Radio, som er blevet prikket på skulderen af den nye politienhed NSK, der efterforsker sager om særlig kriminalitet.

Lækagesagen

Anledningen er efterforskningen af en lækagesag fra Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) og Politiets Efterretningstjeneste (PET), og i forbindelse med den vil politiet afhøre journalisterne som vidner.

I december blev fire nuværende og tidligere ansatte i de to efterretningstjenester anholdt og sigtet for lækager fra efterretningstjenesterne.

De er sigtet efter straffelovens paragraf 109, stk. 1, der blandt andet handler om at røbe eller videregive "meddelelse om statens hemmelige underhandlinger", der vedrører statens sikkerhed og forhold til fremmede magter.

Tre af de fire er løsladt, mens én fortsat er anholdt. En overtrædelse af paragraffen kan resultere i 12 års fængsel.

Mere fra MediaWatch

Debat: Mediepolitik uden jordforbindelse

Magter folketing og regering at lave en medieaftale, der kan gennemføres, og vil den fungere i virkelighedens mediemarked? Sporene skræmmer. Den seneste medieaftale fra 2018 er et klart eksempel på, hvor galt det kan gå. Men den var desværre ikke en undtagelse. Sådan lyder det fra rådgiver og tidl. generaldirektør i DR Christian S. Nissen i dette debatindlæg.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs