MediaWatch

Slots- og Kulturstyrelsen politianmelder Børsen for mulig coronasvindel

Sagen om manipulation med corona-kompensation i Børsen bliver nu en sag for bagmandspolitiet, efter Slots- og Kulturstyrelsen har valgt at politianmelde mediet. Kulturminister Joy Mogensen kalder sagen "meget alvorlig".

Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix

Slots- og Kulturstyrelsen har politianmeldt dagbladet Børsen for mulig svindel med coronakompensation.

Det oplyser Kulturministeriet tirsdag aften i en pressemeddelelse.

Det sker, efter at en advokatundersøgelse har vist, at der er blevet manipuleret med annonceindtægterne hos mediet i et forsøg på at få mere corona-støtte. Det meddelte Børsen, der selv igangsatte advokatundersøgelsen for en måned siden, tidligere i dag, tirsdag.

Fire medarbejdere i annonceafdelingen er i samme forbindelse blevet afskediget, herunder den kommercielle direktør.

Det er Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet - også kaldet Bagmandspolitiet - der skal stå for den strafferetlige efterforskning af sagen, fremgår det af pressemeddelelsen.

Kulturminister Joy Mogensen (S) kalder sagen "meget alvorlig".

”Det er fuldstændigt uacceptabelt, hvis virksomheder snyder med hjælpeordningerne. Regeringen og et flertal af Folketingets partier har sørget for hjælpepakker, der holder hånden under virksomhederne og vores kulturliv," udtaler hun i meddelelsen.

"Partierne har sikret, at medierne kan udkomme under pandemien og komme på den anden side af coronakrisen til trods for faldet i annonceindtægter. Det er dybt skuffende og meget alvorligt, hvis en virksomhed snyder med hjælpeordningerne. Den konkrete sag er overgivet til politiet og bliver strafferetligt efterforsket, og Slots- og Kulturstyrelsen vil samtidig tage stilling til et eventuelt tilbagebetalingskrav over for Børsen.”

Har undskyldt

Børsen har ifølge egne tal modtaget knap 51.000 kroner i uberettiget støtte. Det kom frem af advokatundersøgelsen, der er blevet udfærdiget af advokatfirmaet Plesner.

Det var et tip fra en whistleblower til Børsens ansv. chefredaktør og adm. direktør, Bjarne Corydon, der for fire uger siden fik Børsen til at igangsætte advokatundersøgelsen.

Bjarne Corydon har i forbindelse med offentliggørelsen af undersøgelsen været ude for at undskylde på vegne af avisen.

De fire tidligere medarbejdere har ifølge Corydon ikke fået personlig økonomisk vinding ud af manipulationen med annonceindtægterne.

Den administrerende direktør har desuden gjort det klart, at han selv er blevet undersøgt på lige fod med de involverede.

"Og Plesner har haft en klar konklusion: Jeg har ikke vidst det og har ikke haft nogen anledning til at have vidst det,"sagde han tidligere tirsdag.

Kulturministeriet oplyser i pressemeddelelsen, at ministeriet ikke har yderligere kommentarer til sagen, så længe efterforskningen står på.

Skal undersøge sagen

Professor i forvaltningsret og forfatningsret ved SDU, dr. jur, Frederik Waage, vurderede tidligere tirsdag over for MediaWatch, at resultatet af advokatundersøgelsen ville kunne føre til en politianmeldelse.

"Når det er i al offentlighed som her bliver meldt ud, at man afskediger medarbejdere på en baggrund, der kunne være bedrageri, så skal en offentlig myndighed undersøge sagen og efter omstændighederne anmelde det. Det kan heller ikke udelukkes, at politiet gør det på eget initiativ. Det har de fuldt ud mulighed for," sagde Frederik Waage.

Juraprofessor: Børsen-sag kan ende for retten

Tillidsrepræsentant afviser kulturproblem på Børsen: Ledelsen har handlet resolut

Bjarne Corydon: "Vi har noget, vi skal have rettet op på"

Advokathus kan ikke udelukke yderligere manipulation af annonceindtægter på Børsen

Advokatundersøgelse fastslår: Børsen manipulerede med salgstal for at opnå mere coronastøtte 

Mere fra MediaWatch

Briefing: Ugen i mediebranchen

Jysk Fynske dataværktøjer, coronaens ekko i regnskaber og et sommerbarometer, der fortsat svinger os igennem de lyse nætter. Kom med på en rundtur i ugens mediebegivenheder.

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs