MediaWatch

Khashoggis forlovede kalder omstødte dødsstraffe for farce

Domme efter anke i Khashoggi-sag er en hån mod retfærdigheden, mener Khashoggis forlovede. (Opdateret)

Det er en "farce", at en saudiarabisk domstol mandag har omstødt fem dødsstraffe i sagen om drabet på journalist Jamal Khashoggi.

Det siger Khashoggis forlovede, Hatice Cengiz, i en erklæring.

"Dommen afsagt i Saudi-Arabien i dag er en hån mod retfærdighed. De saudiarabiske myndigheder lukker sagen, uden at verden kender til sandheden om, hvem der er ansvarlig for mordet på Jamal."

"Det internationale samfund vil ikke acceptere denne farce. Jeg er mere stålsat på at kæmpe for retfærdighed for Jamal end nogensinde før," skriver hun i erklæringen, som hun har lagt op på det sociale medie Twitter.

Fem personer, som var idømt dødsstraf i sagen fra 2018, har mandag fået nedsat deres straffe til 20 års fængsel i en ankesag.

I alt er otte personer blevet idømt fængsel i sagen. Ud over 20 års fængsel til fem personer har en person fået syv års fængsel, og to personer har fået ti års fængsel for deres medvirken til forbrydelsen.

Ingen af de dømte blev navngivet. Ligesom det ikke fremgår, hvad de otte personers roller konkret har været i drabssagen.

Ifølge nyhedsbureauet AFP er dommen blevet nedsat, fordi Khashoggis sønner i maj "tilgav" de dømte.

Franske Agnès Callamard, menneskerettighedsekspert og særlig efterforsker for FN, skriver på Twitter, at dommen er en "parodi på retfærdigheden", og at dommene hverken har "lovlig eller moralsk legitimitet".

"Dommene er kommet ved afslutningen på en proces, som hverken var fair, retfærdig eller gennemsigtig," skriver hun.

Khashoggi blev dræbt, da han 2. oktober 2018 gik ind på det saudiarabiske konsulat i den tyrkiske storby Istanbul.

Her skulle han hente nogle papirer i forbindelse med det ægteskab, han var ved at indgå.

Inde på konsulatet ventede en saudiarabisk henrettelsesgruppe på Khashoggi. De kvalte ham og skar ham siden i stykker, har den tyrkiske efterretningstjeneste beskrevet.

Khashoggi, der var saudiarabisk statsborger bosat i USA, havde skrevet kritisk om den måde, som kronprinsen og kong Salman forvaltede deres magt i Saudi-Arabien.

Han skrev faste kommentarer i avisen Washington Post.

(Artiklen er opdateret kl. 20.33 med yderligere oplysninger.)

Fem personer undgår dødsstraf i sag om drab på saudisk journalist

Saudi-Arabien dømmer fem til døden for journalist-drab 

Mere fra MediaWatch

Heartbeats slutter sig til kritik af ændringer på Loud

Det vil være decideret konkurrenceforvridende, hvis Berlingske Media får godkendelse af Radio- og tv-nævnet til at øge sin ejerandel i den statsligt finansierede dab-kanal Loud. Det mener det lydproducerende medier Heartbeats ifølge Berlingske. Dermed tilslutter mediet sig kritikken fra Zetlands direktør Tav Klitgaard samt Podimos adm. direktør Morten Strunge, som over for MediaWatch har kaldt situationen "absurd"."At man nu kan handle offentlige støttekroner på denne her måde – og på den måde bygge en privat virksomhed endnu stærkere – synes jeg er vanvittigt og fuldstændig konkurrenceforvridende," siger Le Gammeltoft, stifter og kreativ direktør i Heartbeats.Kritikken går på, at dab-radioen Loud får ca. 65 mio. kr. årligt i offentlig støtte, og at Berlingske Media som hovedejer de kommende to år, indtil sendetilladelsen udløber, reelt vil få ca. 150 mio. kr. i offentlig støtte, som mediekoncernen kan bruge til at styrke sin produktion af lydindhold.De hæfter sig sammenfattet ved, at Berlingske Media dermed de kommende to et halvt år reelt får i omegnen af 150 millioner kroner i offentlig støtte, som mediekoncernen kan bruge til at løfte sin lydproduktion.Berlingske Media ønsker at øge sin ejerandel i Loud fra 40 til 91 pct. samt ændre stationens navn til 24syv.

TV 2-ansatte bruger efteruddannelsesdage på kulturforbedring

TV 2 Nyhedernes ansatte bliver trukket to uddannelsesdage på kurser, der skal forbedre arbejdsmiljøet efter sidste års fokus på kulturproblemer og en hård tone i afdelingen. Det sker efter aftale med tillidsfolk og er en fælles investering i arbejdet, siger hovedtillidsrepræsentant.

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs