MediaWatch

EU åbner undersøgelse af statsstøtte til Postnord

Danmark og Sverige undersøges af EU for statsstøtte til Postnord, der bl.a. har stået for mange mediers avisdistribution, i strid med EU's regler.

Foto: Mads Claus Rasmusse/Ritzau Scanpix

EU-Kommissionen har indledt en "tilbundsgående undersøgelse" af, om Danmark og Sverige har udbetalt statsstøtte til distributøren Postnord i strid med EU's regler. Det oplyser kommissionen fredag.

Det er en henvendelse fra Brancheorganisationen for den danske vejgodstransport (ITD), der har udløst undersøgelsen.

Kommissionen har rettet blikket mod tre specifikke støtteforanstaltninger, der er blevet gennemført i 2018.

Den ene udbetaling er på 187 mio. kr. fra staten i Danmark til Postnord. Også en udbetaling af 280 mio. kr. fra den svenske stat til Postnord undersøges.

Derudover undersøges en udbetaling på 1,64 mia. kr. fra Postnord til Post Danmark, der er datterselskab af Postnord. Post Danmark er det juridiske navn for Postnord Danmark - altså selskabets afdeling i Danmark.

Både den danske og svenske stat er ejere af Postnord og hævder, at der ikke er tale om statsstøtte.

"Kommissionen er dog på nuværende tidspunkt bekymret for, at kapitaltilførslerne ikke er blevet gennemført på markedsvilkår," skriver EU-Kommissionen i en pressemeddelelse.

"Hvis disse kapitaltilførsler til Post Danmark og Postnord viser sig at udgøre statsstøtte efter EU-reglerne, vil Kommissionen dernæst vurdere, om de er forenelige med det indre marked."

Redningspakke fra 2017

Den danske stat ejer 40 procent af Postnord, mens Sverige ejer 60 procent.

I oktober 2017 aftalte de to lande at komme PostNord til undsætning efter problemer med en faldende brevmængde. Særligt Postnord Danmark var i krise.

Redningspakken blev aftalt i oktober. Måneden efter klagede ITD. Ikke desto mindre konkludere EU-Kommissionen i maj 2018, at redningen var i overensstemmelse med EU's regler om statsstøtte.

Fredag åbner EU-Kommissionen alligevel en undersøgelse. Nu vil den først vurdere, om ordningerne for at redde Postnord overtræder Lissabon-traktatens artikel 107.

Den siger, at hvis støtte fra stater gives på samme vilkår, som selskabet kunne have fået på anden vis, er det ikke statsstøtte. 

Hvis der er tale om statsstøtte, skal EU-Kommissionen herefter vurdere om statsstøtten har været i strid med EU's regler for statsstøtte.

/ritzau/

Mere fra MediaWatch

ViacomCBS sælger studiebygninger i milliardhandel

Den amerikanske mediekoncern ViacomCBS skiller sig af med over en million kvadratmeter studieområder og -bygninger, som har dannet ramme om et væld af tv-shows og optagelser af serier og film siden 1928.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs