MediaWatch

Forsker: New York Times-stop for satiretegninger kan brede sig

Satirens faste forbindelse til og plads i nyhedsmedierne står for skud, efter New York Times har valgt helt at droppe satiretegninger i avisen, mener forsker.

THOMAS BORBERG/POLFOTO
Foto: Ritzau Scanpix/Thomas Borberg

Det kan få andre medier til at skrue ned for satiren, at New York Times har valgt at stoppe med at bringe satiretegninger i den internationale udgave. Det siger satireforsker ved Københavns Universitet Dennis Meyhoff Brink til DR.

"Det har en meget stor betydning, for The New York Times er et flagskib, som rigtig mange ser op til. Når først den avis holder op, så kan det legitimere, at mange andre også afholder sig fra at bringe satiretegninger," siger Dennis Meyhoff Brink, der kalder det "beklageligt" og en æra, der er slut, når satiren 1. juli skrives helt ud af The New York Times, der i forvejen ikke bringer satiretegninger i den amerikanske udgave.

Ifølge Dennis Meyhoff Brink er satiretegningen klemt af, at "identitetspolitiske tendenser griber om sig".

New York Times har ikke givet en begrundelse for sit valg, men beklagede i april en satiretegning, der forestillede Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, portrætteret som en hund med davidsstjernen som halsbånd, der trækker af sted med den amerikanske præsident Donald Trump for enden af snoren. Den israelske præsident har efterfølgende kaldt tegningen udtryk for "giftigt og overfladisk had".

Den amerikanske avis' beslutning har også fremkaldt reaktioner fra dansk presse – bl.a. fra chefredaktør på Altinget og Mandag Morgen Lisbeth Knudsen, der på Twitter kalder det et "helt forkert signal".

Relaterede

mediawatch 14 day trial

Seneste nyt

Mediejob

Se flere

Se flere