MediaWatch

Ombudsmanden siger god for Kulturministeriets afslag på aktindsigt

Tidligere har Folketingets Ombudsmand vurderet, at en korrespondance mellem Kulturministeriet og kongehuset om kronprins Frederiks virke i IOC, burde være omfattet af aktindsigt, men efter en konkret vurdering godkender Ombudsmanden ministeriets afslag.

Foto: Jasper Carlberg

To år efter Kulturministeriet gav afslag på en aktindsigt i en dialog mellem ministeriet og kongehuset om kronprins Frederiks deltagelse i den internationale Olympiske Komité, IOC, godkender Folketingets Ombudsmand Jørgen Steen Sørensen, afslaget.

Det oplyser Ombudsmanden i en pressemeddelelse.

I 2016 søgte en journalist om aktindsigt i korrespondancen mellem Kulturministeriet og kongehuset om kronprins Frederiks deltagelse i et møde i Den Internationale Olympiske Komité (IOC) om Ruslands ret til at deltage i OL i Rio i 2016. Det fik journalisten afslag på.

Sidste år rejste Ombudsmanden tvivl om gyldigheden af afslaget, der bl.a. blev givet med den begrundelse, at der var tale om "interne dokumenter". Men eftersom kronprinsen var valgt til IOC i sin personlige og ikke statslig repræsentant, var det argument ikke gyldigt ifølge ombudsmanden.

Efterfølgende gav Kulturministeriet afslag på en ny forespørgsel om aktindsigt, og efter en ny, konkret vurdering af sagen ser Ombudsmanden "i det væsentlige" ikke grund til at kritisere ministeriets vurdering, fremgår det.

"Kulturministeriet har peget på bestemte grunde til, at hovedparten af brevvekslingen kan tilbageholdes, og det har jeg ikke grundlag for at tilsidesætte. Men det er vigtigt at understrege, at der som udgangspunkt er aktindsigt i brevveksling mellem regeringen og kongehuset, når medlemmer af kongehuset ikke handler som led i statsstyret, men i deres personlige egenskab," siger Folketingets Ombudsmand Jørgen Steen Sørensen i pressemeddelelsen.

Mere fra MediaWatch

"Helt generelt synes jeg selvfølgelig, at vi chefredaktører skal stille op"

Principielt bør mediechefer også stille op til kritiske interviews, når medierne forventer det samme af fx politikere, mener Berlingskes chefredaktør, Tom Jensen, efter kritik fra tidl. statsminister af manglende interviews med B.T.'s ansv. chefredaktør Michael Dyrby i kølvandet på dokumentarfilmen om metoo på TV 2.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs