MediaWatch

Aktindsigt om offentlighedslov bliver afvist

Dagbladet Information har fået afslag på at få aktindsigt i det bagvedliggende arbejde med at ændre offentlighedsloven.

Foto: /ritzau/Jens Dresling/

Offentligheden må ikke få indsigt i arbejdet med at ændre offentlighedsloven, som har foregået i Justitsministeriet gennem længere tid.

Det skriver Information på baggrund af et svar, som dagbladet har fået svar fra Justitsministeriet. Heri lyder det, at retten til at få aktindsigt ikke omfatter sager om lovgivning, før lovforslaget er fremsat for Folketinget – uanset om arbejdet med en lovgivning munder ud i et konkret forslag eller ej, lyder det i svaret til avisen.

Af hensyn til ministeriets interne og politiske beslutningsproces har ministeriet sagt nej til muligheden for meroffentlighed, som Offentlighedsloven giver mulighed for.

Den nuværende udgave af offentlighedsloven trådte i kraft i 2014 og var allerede genstand for megen kritik, da den blev vedtaget i 2012. Kritikken var bl.a. rettet mod den såkaldte ministerbetjeningsregel, der undtager en række dokumenter i fødekæden omkring bl.a. lovforslag fra aktindsigt.

Forliget blev indgået i 2012 mellem de daværende regeringspartier, Socialdemokratiet, Radikale og SF, samt Venstre og Konservative. Efterfølgende har også Liberal Alliance tilsluttet sig forliget.

DJ skuffet over regeringsudspil om offentlighedsloven

Minister: Princippet om åbenhed må i nogle tilfælde vige for andre hensyn 

Mere fra MediaWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs