MediaWatch

Avis: Saudi-Arabien ville lokke forsvunden journalist hjem

Ifølge The Washington Post iværksatte Saudi-Arabiens kronprins en plan om at lokke Jamal Khashoggi hjem.

Foto: Ritzau Scanpix/AP/Jacquelyn Martin

Saudi-Arabien har angiveligt haft planer om at lokke den forsvundne journalist Jamal Khashoggi hjem fra USA med den hensigt at pågribe ham. Det skriver den amerikanske avis The Washington Post.

Ifølge avisen iværksatte Saudi-Arabiens kronprins, Mohammed bin Salman, en operation. Den skulle lokke Khashoggi hjem.

The Washington Post har talt med amerikanske embedsmænd. De har haft adgang til efterretninger, der dokumenterer, at saudiarabiske embedsmænd har diskuteret planerne.

Flere af Khashoggis venner fortæller samtidig, at han over de seneste fire måneder blev kontaktet af saudiarabiske embedsmænd tæt på kronprinsen.

Khashoggi blev angiveligt tilbudt flere højtstående job i regeringen, hvis han gik med til at vende hjem. Khashoggi var dog skeptisk og stolede ikke på tilbuddene, fortæller journalistens venner til The Washington Post.

Saudiarabiske Jamal Khashoggi har været kritisk over for sit hjemlands regime. Han forsvandt i sidste uge. Han er sidst set gå ind på det saudiarabiske konsulat i den tyrkiske storby Istanbul. Her skulle han hente nogle dokumenter til sit forestående bryllup. Han er ikke set siden, og tyrkiske kilder påstår, at han er blevet dræbt.

Det påståede drab kan have været en plan om at pågribe Khashoggi, der er gået galt. Det mener en række analytikere og embedsmænd fra flere forskellige lande, skriver The Washington Post.

Onsdag forlød det, at USA's præsident, Donald Trump, har været i kontakt med saudiarabere "på det højeste niveau" for at tale om sagen. Jamal Khashoggi har været i eksil i USA siden 2017. Han var i Istanbul sammen med sin tyrkiske kæreste og besøgte konsulatet 2. oktober.

Hans forsvinden fik onsdag flere menneskeretsorganisationer til at kræve, at USA's regering gik ind i sagen. Både fordi Khashoggi søgte tilflugt i USA, og fordi Saudi-Arabien er en nær allieret af Washington.

Saudi-Arabien afviser at have noget med sagen at gøre. Landet har hidtil nægtet at udlevere videoovervågning, der kan bevise, at Khashoggi forlod konsulatet igen.

/ritzau/

Mere fra MediaWatch

Top 20: Sæsonfinaler trak færre live-seere

Efterårets største danske underholdningsformater rundede sæsonen af i sidste uge, men i modsætning til sidste år nåede finaleprogrammerne med en enkelt undtagelse ikke over en mio. live-seere.

Nent udfaser Viafree og går i partnerskab med ViacomCBS

Nent trækker i 2022 stikket på sin reklamefinansierede streamingplatform i Norden, Viafree, til fordel for et partnerskab med en af verdens spillere inden for annoncefinansieret streaming. Nent skal fortsat stå for lokalt annoncesalg.

Læs også

Seneste nyt

Se flere jobs