MediaWatch

Politikere tvivler på revision af offentlighedsloven

Regeringens lovprogram nævner kun offentlighedsloven med få linjer. Politikere tror ikke længere på ændring.

Foto: /ritzau/Jens Dresling/

Planer om at ændre offentlighedsloven får kun få linjers opmærksomhed i regeringens lovprogram for det kommende folketingsår. Og det får nogle politikere til at tro, at regeringen har opgivet at ændre loven.

"Man må forstå det sådan, at regeringen har opgivet en revision," siger Peter Skaarup (DF), der er mangeårig formand for Retsudvalget, til Information.

Han mener, at det er "ærgerligt" og understreger, at Dansk Folkeparti fortsat er imod lovens omstridte regler om lukkethed.

"Erfaringen har vist, at loven lukker for meget af," siger Peter Skaarup til Information.

Også SF's formand, Pia Olsen Dyhr, har mistet troen på, at regeringen ønsker loven ændret.

"Det er en skam, for der er akut behov for mere åbenhed, og derfor vil SF fortsat kæmpe for en justering af offentlighedsloven," skriver hun i en mail til Information.

Siden den nye offentlighedslov trådte i kraft i januar 2014 har tre af de fem partier, der stod bag loven, ændret holdning til tre paragraffer. Det drejer sig om de paragraffer, som ifølge kritikere lukkede af for offentlighedens indsigt. Først og fremmest reglen om ministerbetjening.

Men over for Ritzau understreger Justitsministeriet onsdag aften, at en revision ikke er opgivet.

"Der ligger en entydig lempelse af ministerbetjeningsreglen i offentlighedsloven på bordet," siger justitsminister Søren Pape Poulsen (K) i en mail til Ritzau og fortsætter:

"Jeg kan samtidig konstatere i medierne, at De Radikale nu opsiger forliget om offentlighedsloven. Den udmelding tager jeg naturligvis til efterretning og vil nu overveje den videre proces."

Det er skrevet ind i regeringsgrundlaget, at man agter at lave ændringer i offentlighedsloven ved at lempe ministerbetjeningsreglen.

/ritzau/

Mere fra MediaWatch

Briefing: Ugen i mediebranchen

Udsigt til et smalt medieforlig, en ny fiktionsstrategi fra DR, friske tal fra Jysk Fynske Medier og Information, et vaklende flertal for kulturmoms, Heartbeats mister sin direktør, og en statslig styrelse beskyldes for ulovlig deling af artikler. Få et overblik over Mediedanmark med ugens briefing.

Overblik: Sådan er medieaftalerne landet siden 2000

Hvert andet medieforlig siden 2000 har – i grove træk – haft bred politisk opbakning, mens den anden halvdel af forligene er indgået med smalt flertal. Her får du overblik over, hvordan de seneste årtiers forlig er landet.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs