MediaWatch

Regeringen vil afsætte millioner til kamp mod fake news op til valg

I forbindelse med finansloven vil regeringen afsætte 172 mio. kr. til at styrke PET's kamp mod valgpåvirkning fra andre lande - blandt andet i form af fake news og påvirkning på sociale medier.

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) | Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Der er risiko for, at danskernes beslutning ved et kommende folketingsvalg vil blive forsøgt påvirket af fremmede lande. Det mener justitsminister Søren Pape Poulsen (K), der derfor vil have afsat samlet 172 mio. kr. på finansloven til at styrke politiets efterretningstjeneste, PET, i kampen mod valgpåvirkning. Det skriver Berlingske.

Af finanslovsforslaget fremgår det, at midlerne skal gå til at styrke efterretningstjenestens evne til at "forebygge, overvåge og imødegå trusler mod Danmark". I en mail til Berlingske uddyber ministeren, at trusselsbilledet mod Danmark er alvorligt, og at PET vurderer, at der er et øget aktitivtetsniveau fra udenlandske stater bl.a. i form af forsøg på at blande sig i demokratiske processer.

"Vi har set eksempler på, at vestlige demokratier er blevet udfordret, når fremmede lande forsøger at påvirke væsentlige beslutninger som f.eks. et valg. Det skal vi være forberedt på at kunne modstå herhjemme," skriver Søren Pape Poulsen til Berlingske.

Han får opbakning fra bl.a. Lars Findsen, chef for Forsvarets Efterretningstjeneste, som siger, at tjenestens vurdering er, at der er en "påvirkningstrussel" mod Danmark i forbindelse med det kommende valg, fordi man kan se tilsvarende ske mod andre lande.

Der er især kommet fokus på fake news og misinformation over bl.a. sociale medier, efter sagen om Cambridge Analytica, som misbrugte Facebook-data fra millioner af brugere til at arbejde for Donald Trumps præsidentkampagne, samt Brexit-afstemningen i Storbritannien, hvor Facebook leverede platform til såkaldte mørke annoncer - annoncer, der er målrettet et specifikt publikum, som ingen andre kan se.

Annoncerne kom fra den britiske "Vote Leave"-kampagne, og en undersøgelseskommission har siden konkluderet foreløbigt, at de britiske vælgere i den forbindelse blev udsat for målrettet manipulation bl.a. ved russisk indblanding.

Mere fra MediaWatch

"Helt generelt synes jeg selvfølgelig, at vi chefredaktører skal stille op"

Principielt bør mediechefer også stille op til kritiske interviews, når medierne forventer det samme af fx politikere, mener Berlingskes chefredaktør, Tom Jensen, efter kritik fra tidl. statsminister af manglende interviews med B.T.'s ansv. chefredaktør Michael Dyrby i kølvandet på dokumentarfilmen om metoo på TV 2.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs