MediaWatch

Tillidsrepræsentant: Uanstændigt at holde 32 ansatte i uvished

Medarbejdere hos Berlingske og BTMX mener ikke, at selskabet tager ordentligt hånd om de ansatte, der skal overdrages til Wunderkind. "For mig svarer det til at sætte dem på en isflage og skubbe dem ud i Middelhavet og sige, at det ikke er vores problem, hvis den synker," siger tillidsrepræsentant. "Vi gør det efter bogen," siger chefredaktør.

Foto: Scanpix Ritzau/Sarah Christine Nørgaard

93 stillinger nedlægges hos Berlingske Media. Det er konsekvensen af den strategi, som selskabet meldte ud tidligere på dagen.

Over en tredjedel af de berørte medarbejdere – helt præcist 32 – skal flytte arbejdsplads, fordi BT, Berlingske og BT Metro, som gratisavisen Metroxpress skifter navn til, fremover skal have lavet sideopsætning hos det eksterne selskab Wunderkind.

Strategien har i dag fået medarbejderne på både Berlingske og BT til at nedlægge arbejdet. I udtalelser fra medarbejderne på både Berlingske og BTMX er udsigterne for de 32 medarbejdere, der skal overdrages, en bekymring.

"Vi er dybt chokerede over, at man vil outsource hele redaktionssekretariat til en virksomhed uden for huset. Vi betragter det reelt som en fyring af 17 medarbejdere. Endvidere mener vi, at det er en omgåelse af overenskomsten, der kraftigt forringer de vilkår og aftaler, vi som journalister har kæmpet for og aftalt os til i årevis," skriver BTMX's medarbejdere i en henvendelse til ledelsen.

Berlingskes journalister stemmer i med sin udtalelse til ledelsen.

"Vi er dybt bekymrede over, at en del af redaktionssekretariatet flyttes væk, da vi ser det som en vital del af avisens sjæl. Vi frygter, det bliver en væsentlig kvalitetsforringelse. Vi forventer, at de medarbejdere, der skal flytte til anden virksomhed, får tilbudt en frivillig fratrædelse på lige fod med alle andre af Berlingskes medarbejdere," skriver medarbejderne.

Berlingskes medarbejdere mødes i morgen kl. 9 for at diskutere, om de skal genoptage arbejdet. BTMX' medarbejdere mødes kl. 10.

Kritik af information

De 32 medarbejdere har i dag fået besked om, at de vil blive flyttet til sommer, fortæller Marianne Fajstrup, tillidsrepræsentant for de redaktionelle medarbejdere på Berlingske. Hun er langt fra tilfreds med Berlingskes ledelses informationer til de 32 medarbejdere.

"32 af mine kollegaer har i dag fået at vide, at de til sommer vil blive virksomhedsoverdraget. De har ikke fået at vide, hvad det indebærer for dem. Vi ved, at det er en lillebitte virksomhed, de overdrages til, hvor der ikke sidder ret mange ansatte. Vi overflytter 32 ansatte dertil, og vi kan ikke få noget at vide af hverken direktionen eller chefredaktionen om, hvad vilkårene er. Kan de søge en frivillig fratrædelse? Hvad sker der med dem, når de skifter? Vi synes, det er fuldstændig uanstændigt ikke at oplyse de ansatte om det," siger Marianne Fajstrup, der mener, at ledelsen fraskriver sig ansvaret for de 32 medarbejderes fremtidige arbejdsvilkår.

Anders-Peter Landert, Wunderkinds direktør og stifter, sagde tidligere på dagen til MediaWatch, at "jeg har selvfølgelig en plan for, hvordan redaktionen skal struktureres, men det vil jeg gerne vente med at fortælle om."

Marianne Fajstrup fortæller, at medarbejderne er blevet informeret om, at outsourcingen til Wunderkind vil føre lavere udgifter med sig – men ikke hvordan de konkret skal opnås.

"Vi har fået at vide, at virksomhedsoverdragelsen af de 32 mennesker giver en stor besparelse. Vi kan ikke få at vide, hvordan besparelsen vil udmønte sig. Det giver en kolossal usikkerhed for de 32 mennesker. For mig svarer det til at sætte dem på en isflage og skubbe dem ud i Middelhavet og sige, at det ikke er vores problem, hvis den synker," siger hun.

"Vi gør det efter bogen"

Tom Jensen, ansv. chefredaktør på Berlingske, vil ikke gå ind i enkelte elementer af medarbejdernes kritik.

"Jeg har ikke nogen kommentarer til det ud over, at vi selvfølgelig vil gennemføre det her i overensstemmelse med, hvordan man helt efter bogen gennemfører en virksomhedsoverdragelse."

I har virksomhedsoverdraget før, f.eks. da Ritzau overtog Scanpix og Berlingske Nyhedsbureau. Kommer det her til at foregå anderledes?

"Vi kommer til at gøre det efter bogen," siger Tom Jensen, der ikke vil hverken be- eller afkræfte, om der bliver mulighed for at få en frivillig fratrædelse.

"Vi har ikke haft mulighed for at mødes med vores tillidsfolk endnu. Dem taler vi med først, inden vi melder noget ud om processen."

Vil forsøge at forhandle antal afskedigelser ned

Tillidsrepræsentant Marianne Fajstrup håber, at et kommende forhandlingsforløb kan sikre ordentlige vilkår for medarbejderne.

"Vi har hele tiden forsøgt at gøre afskedigelser så anstændige som muligt ved at sørge for ordentlige vilkår, for frivillighed og for, at vi ikke fyrer én, hvis en anden godt vil gå frivilligt. Sådan har vi haft det i mange år på Berlingske, og sådan forventer vi også, at det er denne gang. Men vi har fået det præcis modsatte at vide indtil videre. Vi kan ikke få noget sikkerhed for, hvad der sker, og i øvrigt er det ikke Berlingskes ansvar, mener ledelsen. Hvad er det for noget? Jeg er dybt rystet. Og det er ikke over strategien, men måden, den bliver udført på," siger Marianne Fajstrup.

Ud over de 32 medarbejdere, der flyttes til Wunderkind, nedlægges der 29 redaktionelle stillinger på tværs af Berlingske Media. 15 af dem er på Berlingske, 14 på BTMX.

Marianne Fajstrup håber på et så lavt antal afskedigelser og så gode vilkår som muligt i de forhandlinger, der nu går i gang.

"Vi prøver at forhandle antallet af afskedigelser ned. Vi vil sikre ordentlighed og frivillighed, og at man kan rokere til andre stillinger. Og det gælder selvfølgelig hele virksomheden. Det forventer vi også. Men vi har ikke forhandlet endnu. Det gør vi først i morgen," siger hun.

Mere fra MediaWatch

ViacomCBS sælger studiebygninger i milliardhandel

Den amerikanske mediekoncern ViacomCBS skiller sig af med over en million kvadratmeter studieområder og -bygninger, som har dannet ramme om et væld af tv-shows og optagelser af serier og film siden 1928.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs