MediaWatch

Retsordførere møder udkast til ny offentlighedslov med skepsis

Et lovudkast til en ny offentlighedslov, som Information har set, bliver kritiseret af professor for reelt at føre til mindre åbenhed. Det får flere parters retsordførere til at stille sig på bagbenene.

Jens Dresling/POLFOTO/Arkiv
Foto: /ritzau/Jens Dresling/

Der er ikke megen opbakning at hente fra retsordførere uden for forligskredsen til et udkast til ændring af offentlighedsloven, som Justitsministeriet ifølge Information er ved at bringe på banen.

Det nye lovudkast vil ifølge avisen lempe på den såkaldte ministerbetjeningsregel, der blev indført med den nuværende offentlighedslov i 2013, og som siden har været genstand for heftig kritik fra flere sider. Den undtager "interne dokumenter og oplysninger, der udveksles på et tidspunkt, hvor der er konkret grund til at antage, at en minister har eller vil få behov for embedsværkets rådgivning og bistand" fra aktindsigt.

Men onsdag kritiserede professor i forvaltningsret Michael Gøtze det nye udspil og kaldte det "ét skridt frem og ét tilbage", da ændringerne vil betyde, at en ny paragraf vil beholde nogenlunde samme effekt som ministerbetjeningsreglen. Han fik opbakning af offentlighedsrådgiver Oluf Jørgensen, der mener, at udkastet i realiteten vil medføre mindre åbenhed.

På den baggrund møder retsordførerne fra Dansk Folkeparti, Enhedslisten og Alternativet udspillet med en pæn portion skepsis.

"Jeg har det sådan, at når to eksperter, der ved, hvad de taler om, vurderer, at udkastet ikke vil føre til mere åbenhed, så får det alarmklokkerne til at ringe," siger Peter Kofod Poulsen fra Dansk Folkeparti, der får opbakning fra Alternativets retsordfører Josephine Fock, til Information.

Sammen med Enhedslistens retsordfører, Rune Lund, kritiserer hun også udspillet for udelukkende at ville ændre ved ministerbetjeningen frem for at rulle samtlige ændringer af offentlighedsloven tilbage, så den ligner loven fra før 2013.

Relaterede

mediawatch 14 day trial

Seneste nyt

Mediejob

Se flere

Se flere