MediaWatch

Tænketank: Mediestøtten bør afvikles med nyt medieforlig

Det skævvrider mediemarkedet og arbejder imod en uafhængig presse, når politikerne bliver ved med at poste milliarder af støttekroner i statslige medier, mener tænketanken Cepos, der opfordrer til en afskaffelse af mediestøtten i det kommende medieforlig.

Foto: PR/Cepos

Mediestøtten bør reformeres og i bedste fald helt afskaffes, hvis vi ønsker et pluralistisk mediebillede bestående af en fri og uafhængig presse. Det mener tænketanken Cepos, hvis analysechef Otto Brøns-Petersen har skrevet et debatindlæg i Jylland-Posten.

Det kommer kort tid efter, at Venstre løftede sløret for en del af sit udspil til de kommende medieforhandlinger, som bl.a. indebærer en beskæring på godt 11 pct. af DR's budget samt 25 pct. af dagbladenes mediestøtte for i stedet at samle pengene i en ny public service-pulje på en halv mia. kr., som skal kunne søges af flere aktører. Udspillet har bl.a. mødt kritik fra DR's generaldirektør, Maria Rørbye Rønn, som mener, at man ender med at smøre støtten for tyndt.

I debatindlægget påpeger Otto Brøns-Petersen, at de statslige medier DR og TV 2 i dag tegner sig for 70 pct. af den samlede mediestøtte ifølge tænketankens egen opgørelse, og at staten fylder mere i det danske mediebillede end i sammenlignelige nabolande. Støtten bør i virkeligheden helt afvikles, mener han, men hvis ikke der er opbakning til dén idé, så er Venstres udspil også et skridt i den rigtige retning, lyder det.

"Det bedste medieforlig ville være helt at afvikle al mediestøtte. Men hvis politikerne alligevel vil blande sig, bør det som minimum ske ud fra objektive kriterier og i åbent udbud frem for den massive støtte til én enkelt institution. Det lever Venstres forslag om at øge den såkaldte public service-pulje trods alt op til. Dansk Folkepartis forslag om at reducere støtten til DR med 25 pct. vil i en vis grad tilpasse den til udviklingen i dagbladenes støtte. Det er dog kun minimale skridt på vejen til at imødegå den skævvridning af mediemarkedet, som er foregået med stor intensitet i de senere år," skriver Otto Brøns-Petersen.

DR er med 3,7 mia. kr. om året den største aftager af licensmidlerne i dag. Med Venstres forslag vil public service-puljen vokse fra 35 mio. kr. i dag til 300-500 mio. kr. om året.

Forhandlingerne om det nye medieforlig begynder i løbet af de næste måneder og skal træde i kraft ved indgangen til 2019.

Mere fra MediaWatch

Briefing: Ugen i mediebranchen

Smal medieaftale i hus, mediedistributører forventer højere priser, borgerlige varsler tilbagrulning af forlig, endnu en streamingtjeneste gør indtog i Norden og ny virksomhed vil give podcasts international succes. Vi tager en rundtur i uge 21 i Mediedanmark.

K-ordfører kalder skrottet some-lovforslag for tidsspild

Et lovforslag, som skulle forpligte bl.a. sociale medier til at fjerne ulovligt indhold inden for 24 timer, er bremset af EU-Kommissionen. Konservatives erhvervs- og forbrugerordfører mener, lovforslaget fra begyndelsen skulle have været udformet anderledes.

Debat: Medieforhandlingerne viser skræmmende mangel på viden

Resultatet af medieforliget er et skævvredet mediemarked, hvor regeringen med pincet vil udpege, hvilke medier og hvilket indhold, der fortjener politikernes nåde. Sådan lyder det fra direktør i Danske Medier, Mads Brandstrup, i dette debatindlæg.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs