MediaWatch

Graverjournalister kritiserer forslag om udvidet adressebeskyttelse

Både Journalistforbundet og Foreningen for undersøgende journalistik mener, at et regeringsforslag, der udvider muligheden for adressebeskyttelse, forringer journalisters mulighed for at afdække svindel i erhvervslivet.

Graverchef på Politiken og formand for FUJ, John Hansen | Foto: Politiken

Det vil være et benspænd for den undersøgende journalistik, hvis Folketinget vedtager et forslag, der automatisk vil give adressebeskyttelse i virksomhedsregistret, CVR, hvis man har det i forvejen i personregistret, CPR.

Det skriver Journalisten.

"Jeg bruger selv CVR utroligt meget til at se, hvordan tingene hænger sammen. Du kan for eksempel se, om ejeren af en virksomhed bor i Danmark, Sverige, Storbritannien eller på Cayman Islands. Det vil være et væsentligt handicap, hvis man fjerner adressen," siger John Hansen, der er formand for Foreningen for Undersøgende Journalistik (FUJ) og graverchef på Politiken.

Målet med forslaget fra erhvervsminister Brian Mikkelsen, som Business.dk har beskrevet, er at beskytte erhvervsdrivende og bestyrelsesmedlemmer mod f.eks. kriminelle eller stalkere. Men i DJ er næstformand Tine Johansen skeptisk over for forslaget.

"Vi kan i DJ ikke se, at der er nogen tvingende begrundelse for at indføre det," siger hun til Journalisten og henviser til, at DJ har talt med flere medlemmer, der mener, at forslaget vil forringe graverjournalistikkens arbejdsredskaber.

Hun mener, at der som minimum bør indføres en undtagelsesregel for journalister, så de kan få adgang til adresseoplysningerne, hvis forslaget går igennem.

Mange flere skjulte

Ifølge Business.dk har omkring 100.000 personer skjult adresse i CPR-registeret, som det står alle frit for at få. Af de 100.000 optræder omkring 18.000 også i CVR-registret. De personer vil automatisk få hemmeligholdt deres adresse her også, hvis forslaget vedtages, hvilket vil være en stor stigning - i dag er det bare ca. 140 personer, der har skjult adresse i CVR-registeret.

Forslaget, som der tegner sig et flertal for, skriver Business.dk, er en del af en samlet pakke af forslag, som der skal stemmes om i slutingen af november.

Mere fra MediaWatch

Kvinder i metoo-dokumentar kritiserer Politikens beskrivelse af Jes Dorph-sag

Politiken bragte i januar en ensidig og mangelfuld beskrivelse af de sager, Jes Dorph-Petersen blev beskyldt for i advokatundersøgelsen på TV 2, mener de kvinder, som står bag beretningerne. Kritikken "gør indtryk" på Politikens chefredaktør, Anne Mette Svane, som dog står ved den journalistiske behandling.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs