MediaWatch

Regeringen opretter enhed mod russisk misinformation

I kampen mod falske nyheder og russisk misinformation har regeringen nu oprettet en enhed, der skal stoppe de såkaldte påvirkningskampagner fra Rusland. Den skal blandt andet hjælpe danske medier med at afkode misinformationer.

En falsk nyhed om, at Danmark er på vej til at godkende bordeller med dyr, er præcis den slags historier, som regeringen håber at stoppe med en ny tværministeriel enhed. Det skriver Politiken søndag.

Tiltaget blev godkendt af koordinationsudvalget tidligere på ugen.

"Der har nok altid været falske nyheder og misinformation i vores medier, men det er jo vokset eksplosivt med udviklingen i sociale medier. Når en fremmed magt strategisk bruger falske nyheder, løgne og misinformation for at fremme sine interesser og underminere vores vestlige interesser og demokratiske processer, så kan man som regering ikke bare lade stå til", skriver udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) i en mail til Politiken.

Den nye enhed mod falske nyheder og såkaldte påvirkningskampagner fra Rusland består af to-tre årsværk, der blandt andet skal hjælpe danske medier, ambassader og befolkningen med at afkode misinformationerne.

I særligt grelle tilfælde kan ministeriet træde til for at rette eventuelle misforståelser eksempelvis ved at sende pressemeddelelser ud, skrive på sociale medier eller indlæg i debattråde.

Også Forsvarets Efterretningstjeneste og PET bliver en del af den nye enhed mod falske nyheder.

Hos IT-politisk Forening er man bekymret for, at det nye politiske tiltag kan ende med, at "åbenlyst urigtige oplysninger ikke bliver korrigeret, men at man i stedet bare fremmer regeringens politik."

Russiske medier spreder falske nyheder om dyresex i Danmark

EU-kommissær vil nedsætte arbejdsgruppe for falske nyheder

CNN: FBI overvågede falske nyheder fra Rusland på valgdag

Forsiden lige nu

Schibsted henter knap 2 milliarder i nye aktier

Den norske aviskoncern, der bl.a. ejer Aftonbladet, har netop udstedt nye aktier for 2,5 mia. norske kroner. Pengene skal bruges til flere opkøb på rubrikmarkedet, men sendte aktiekursen nedad.

TV 2 varsler højere reklamepriser i 2018

Annoncørerne må se frem til højere reklamepriser på TV 2's flow-kanaler i 2018, varsler TV 2's salgsdirektør. Bureauer forstår udviklingen, men ser TV 2's udmelding som et forhandlingsoplæg.

Seneste Medienyt

Relaterede

mediawatch 14 day trial

Seneste nyt

Mediejob

Se flere

Se flere