MediaWatch

Ekspert: Polen bliver ikke skræmt af EU-granskning

EU-Kommissionens undersøgelse af Polens nye love vil næppe få dem til at skifte kurs, siger Polen-kender.

EU-Kommissionens første næstformand, Frans Timmermans.

Lov- og Retfærdighedspartiet (PiS), der sidder på magten i Polen, kommer næppe til at ryste i bukserne over EU-Kommissionens pegefinger, der blev løftet onsdag efter det ugentlige møde mellem de 28 kommissærer.

Her meddelte EU-Kommissionens første næstformand, Frans Timmermans, at kommissionen nu har iværksat en undersøgelse af Polens nylige lovændringer for at se, om de respekterer retsstatens principper og de grundlæggende rettigheder.

Men dagens udmeldinger kommer næppe som et chok for Polen, vurderer Søren Riishøj, der er lektor med speciale i Østeuropa på Syddansk Universitet.

"Regeringen vidste godt, at det her ville ske. Men så længe man er på det her stadie, så tror jeg ikke, det bekymrer dem så meget," siger han.

Det er ændringer i landets medielov, der har fået EU-Kommissionen til at rynke brynene. Lovændringen har givet regeringspartiet næsten fuld magt over alle mediekanaler.

Desuden er der bekymring for ændringer af landets forfatningsdomstol, som kritiseres for at svække dens uafhængighed.

De polske lovændringer er inspireret af Ungarn, der har undergået en lignende udvikling under ledelse af premierminister Viktor Orbán.

Formanden for EU-Parlamentet, Martin Schulz, har til Reuters kaldt tendensen for "putinisering" med henvisning til forholdene i Rusland under præsident Vladimir Putin.

EU-Kommissionen skridt onsdag er det første i en lang og aldrig før anvendt procedure, der blev indført forrige år netop som reaktion på flere EU-landes bekymring over Viktor Orbáns udfordringer af demokratiet i Ungarn.

Hvis kommissionen går videre med proceduren og Polen ikke retter ind, kan EU-systemet i yderste konsekvens suspendere Polens stemmeret i EU's Ministerråd.

Men det er meget usandsynligt, at det kommer til at ske, mener Søren Riishøj.

"Det kræver, at alle andre medlemslande end Polen er enige, og her vil Ungarn helt givet være imod," siger han.

/ritzau/

Forsiden lige nu

Briefing: Ugen i mediebranchen

Politikens Lokalaviser skal finde ny direktør efter kvaler på det svenske marked, flere medlemmer af Nordjyske Mediers bestyrelse stopper, og støttekroner regnede ned over branchen. Kom med på rundtur i ugens gang i mediebranchen.

Liberale EU-politikere varsler kamp mod fake news

Journalist og europaparlamentariker Morten Løkkegaard har stået i spidsen for den første politik til bekæmpelse af fake news for de liberale EU-politikere, der bl.a. vil kæmpe for bedre støttemuligheder til den uafhængige, undersøgende journalistik.

TV-chefer: #MeToo-debatten er vigtig - men ikke et problem hos os

Der er bred enighed om, at debatten om seksuelle krænkelser og chikane på landets mediearbejdspladser gør indtryk og rejser problematikker i branchen, der skal tages hånd om. Men de færreste mediechefer, MediaWatch har hørt fra, mener, der er et problem på deres arbejdsplads.

Seneste Medienyt

Relaterede

mediawatch 14 day trial

Seneste nyt

Mediejob

Se flere

Se flere