MediaWatch Logo Top
Log ind
ANNONCE
COLOURBOX9384512.jpg Foto: Colourbox

Udgivere: Ytringsfriheden i Sverige er under pres

Svenske politikere ønsker stramninger, der vil presse ytrings- og trykkefrihed, advarer medieorganisation.

AF

Mange medlemmer af det svenske parlament Riksdagen ønsker at begrænse ytringsfriheden. Det konkluderer den svenske brancheorganisation for medier, Tidningsutgivarna, efter en rundspørge blandt de folkevalgte politikere.

De har via telefoninterview har svaret på en række spørgsmål om trykke- og ytringsfrihed, og af svarene fremgår det blandt andet, at 71 pct. af de svenske parlamentsmedlemmer ikke mener, at politifolk skal have lov til at lække informationer til medierne.

”Og måske kan man spontant mene det. Men det som man så samtidig siger, er, at politifolk – i modsætning til alle andre borgere – ikke skal have lov til at være whistleblowere. Og på denne måde heller ikke kan advare om misbrug på arbejdspladsen,” skriver vicedirektør Jeanette Gustavsdottar og chefjurist Per Hultengård fra Tidsningsutgivarna i en kronik i Svenska Dagbladet

Vigtigt at forsvare

Undersøgelsen, som er blevet gennemført de seneste 10 år, viser samtidig, at 22 pct. af parlamentarikerne mener, at det skal være ulovligt at bringe billeder eller tegninger, som krænker religiøse grupper.

Desuden har 51 pct. af de svenske politikere den holdning, at det skal være forbudt at fotografere kendte personer i offentligheden, uden at de forinden har givet tilladelse til det, mens 49 pct. mener, at erstatningsniveauerne, når medierne går over grænsen, er for lave.

Sidstnævnte tal er mindre sammenlignet med en tilsvarende rundspørge i 2010. Her mente 61 pct. af de svenske parlamentarikere, at erstatningerne burde forhøjes. Dengang mente 74 pct. af politikerne ligeledes, at det skulle være forbudt at fotografere kendte i private sammenhænge.

Samlet set tegner svarene et bekymrende billede af ytringsfrihedens tilstand i Sverige, mener kronikørerne.

”For det som kendetegner en stærk og dybt forankret trykke- og ytringsfrihed er netop, at den også forsvarer det, som er stødende, provokerende og kontroversielt, så selv det kan blive sagt. Og det er vigtigt, at man tør stå op for den – ikke kun i princippet – og er parat til at forklare og forsvare trykke- og ytringsfriheden, også når den sættes under pres,” slutter forfatterne kronikken.

Modtag nyhedsbrev fra MediaWatch gratis
Velkommen til debatten
Når du kommenterer, accepterer du debatreglerne på MediaWatch
Har du spørgsmål? Find svaret her