Danske mediehuse kan også rammes af aktivist-angreb

De angreb, der ramte svenske mediehuse lørdag aften, kunne lige så godt have ramt Danmark.
Foto: Lasse Kofod/Poltofo/Arkiv
Foto: Lasse Kofod/Poltofo/Arkiv
RITZAU

Det er fortsat uklart, hvem der lørdag aften angreb en række svenske nyhedssider på nettet og lagde dem ned på stribe i en periode på et par timer.

Et par tweets fra en anonym Twitter-konto antyder dog, at der ligger politiske motiver bag, og det er ikke usædvanligt ifølge Lars Højberg, der er chef for TDC's Security Operations Center. 

"Noget af det, man typisk anvender denne metode til, er politisk motiverede angreb, hvor man gerne vil ud med et politisk budskab."

"Politiske aktivister har flyttet sig fra gaden til internettet, og noget kunne tyde på, at det også meget vel kunne være tilfældet her," siger han.

Nemt angreb

Over halvdelen af internettrafikken i Danmark flyder igennem TDC's net, og her har man lørdag aften ikke registreret et angrebsniveau udover det normale.

Alt tyder derfor på, at danske mediehuse ikke har været mål for angrebet, men det er ingen garanti for, at det ikke kan ske på det tidspunkt. 

"Det er i virkeligheden meget nemt at lave denne type angreb, og det kræver ingen særlig teknisk indsigt."

"Der findes hjemmesider, hvor man enten i en prøveperiode eller for et mindre beløb på måske fem dollar kan bestille et angreb på en times varighed," siger Lars Højberg.

Risikoen bliver større

Også hos Center for Cybersikkerhed kan Thomas Lund-Sørensen ikke afvise, at noget lignende kan ske i Danmark.

"Det er blevet nemmere at bestille disse angreb, så vi må forvente, at risikoen for angreb bliver større."

"Omvendt vokser danske virksomheders båndbredde og serverkapacitet også hele tiden, og derfor bliver det sværere at gøre skade," siger han.

Han opfordrer dog alle virksomheder til at vurdere, hvor kritisk deres hjemmeside er for deres forretning og derefter tage de nødvendige skridt for at beskytte sig bedst muligt.

For selv om det er umuligt at gardere sig hundrede procent mod et angreb, kan man tage sine forholdsregler.

"Man kan som udgangspunkt sørge for at gennemgå sit eget system for at tjekke, om der er specifikke, kritiske sårbarheder, man skal have lukket ned for."

Hos TDC er man også klar til at gribe ind, hvis der konstateres uregelmæssig trafik.

"I en typisk angrebssituation stiger trafikken mod sitet voldsomt. Skal det håndteres effektivt, skal den ondsindede trafik filtreres fra centralt i den pågældende internetudbyders net."

"På den måde undgår man, at trafikken belaster kundens server," siger Lars Højberg.

/ritzau/

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også