MediaWatch Logo Top
Log ind
ANNONCE
David Bowie Vincent Yu AP.jpg Foto: Vincent Yu/AP/Polfoto

Forsker: Bowie-forsider afspejler avisgeneration

Gårsdagens mange avisforsider præget af David Bowies portræt afspejler mere end en stor kunstner, mener forsker.

AF

Musikeren David Bowies død blev "den perfekte historie" af flere grunde, skriver Kristeligt Dagblad.

I medierne fik den britiske kunster et farvel af dimensioner, da hans portræt i går blev en del af inventaret i aviskiosker, kontorer, stuer, caféer og andre steder med en avis liggende fremme. I Danmark fyldte David Bowies portræt forsiden af flertallet af morgenaviserne og ikke mindst i Storbritannien blev hans liv og kunst - måske mindre overraskende - markeret fyldigt i medierne.

Enstemmigheden i mediernes redaktionelle valg var bemærkelsesværdig, mener Stig Hjarvard, professor i medievidenskab ved Københavns Universitet. Han ser det som udtryk for en stor kunster, der med sit talent for iscenesættelse og billeder, ikke kun leverede ikonisk musik, men også ikoniske billeder, der især taler til den generation, der i dag befolker mange redaktioner.

"Desuden kan det jo ikke udelukkes, at David Bowie havde en alder, som gjorde, at han betød noget særligt for lige præcis dem, der forvalter kulturstoffet i medierne netop nu," siger han til Kristeligt Dagblad.

Morten Michelsen, forsker i popmusik og lektor ved Institut for kunst-og kulturvidenskab på Københavns Universitet mener også, at en del af forklaringen kan hentes i, at David Bowie har en særstatus hos dem, der i dag redigerer kulturstoffet - groft beskrevet mænd i 50erne, der var en del af det humanistiske studiemiljø i 1970erne, skriver avisen.

Modtag nyhedsbrev fra MediaWatch gratis
Velkommen til debatten
Når du kommenterer, accepterer du debatreglerne på MediaWatch
Har du spørgsmål? Find svaret her