MediaWatch

Ny Channel 4-formand giver salgsspekulationer ny næring

Et salg af den britiske TV 2-pendant er "en anelse mere sandsynligt" efter udpegelsen af ny bestyrelsesformand, mener analytiker og en tidligere direktør.

Den britiske pendant til TV 2, Channel 4, har fået ny bestyrelsesformand i Charles Gurassa, og det kan være et varsel om, at privatiseringen af tv-stationen er rykket tættere på, skriver Financial Times.

Charles Gurassa, som også er næstformand i Easyjet, har et generalieblad af salg af de medie- og kommunikationsvirksomheder, han har siddet i bestyrelsen i tidligere. Det drejer sig om teleoperatøren Virgin Mobile, dvd-udlejningsselskabet LoveFilm og tv-distributøren Parthenon, som alle blev solgt, da Charles Gurassa sad i bestyrelserne for selskaberne.

"Han har en en masse erfaring i transaktioner og en masse formands-kilometer i sig," siger medieanalytiker Claire Enders til Financial Times.

Modsat den afgående formand for Channel 4, Teddy Burns, som er imod en privatisering af Channel 4, indikerer valget af Charles Gurassa, at salgsplanerne er "en anelse mere sandsynlige", siger David Elstein, en tidligere direktør i Channel 4, til Financial Times.

Det er den britiske medie-tilsynsmyndighed Ofcom, der står for udpegelsen af bestyrelsesformanden i Channel 4, der som danske TV 2 er ejet af staten, men kommercielt drevet med public service-forpligtelser. Udpegelsen skal godkendes af kulturministeren.

Fem forskellige scenarier

Financial Times' mediekorrespondent, Henry Mance, oplister i en artikel fem mulige fremtidsscenarier for Channel 4.

Det første scenarie er en fuldstændig privatisering af tv-stationen. Ifølge Henry Mance kan et salg indbringe den britiske stat op mod 1 mia. pund, svarende til 9,38 mia. kr. Prisen afhænger dog af, hvilke public service-forpligtelser der følger med i et salg. De potentielle bydere er BT, kabelselskabet Liberty Global og forskellige kapitalfonde, skriver Henry Mance.

Risikoen ved et salg er ifølge Channel 4's topchef, David Abraham, at tv-stationen må skære 20 pct. i programbudgettet. Noget, som de enkelte produktionsselskaber frygter.

Et andet scenarie, som afgående formand Teddy Burns har foreslået, er at flytte Channel 4 til en nonprofit-fond. Ifølge Teddy Burns vil det sikre, at Channel 4 fortsat kan investere i tabsgivende, men vigtige programmer såsom Channel 4 News.

Andre scenarier er at sælge dele af statens aktier for at rejse kapital til konkurrencen mod bl.a. Netflix og ITV, starte udbyttebetaling til staten eller slet intet foretage sig.

Forsiden lige nu

Briefing: Ugen i mediebranchen

Politikens Lokalaviser skal finde ny direktør efter kvaler på det svenske marked, flere medlemmer af Nordjyske Mediers bestyrelse stopper, og støttekroner regnede ned over branchen. Kom med på rundtur i ugens gang i mediebranchen.

Liberale EU-politikere varsler kamp mod fake news

Journalist og europaparlamentariker Morten Løkkegaard har stået i spidsen for den første politik til bekæmpelse af fake news for de liberale EU-politikere, der bl.a. vil kæmpe for bedre støttemuligheder til den uafhængige, undersøgende journalistik.

TV-chefer: #MeToo-debatten er vigtig - men ikke et problem hos os

Der er bred enighed om, at debatten om seksuelle krænkelser og chikane på landets mediearbejdspladser gør indtryk og rejser problematikker i branchen, der skal tages hånd om. Men de færreste mediechefer, MediaWatch har hørt fra, mener, der er et problem på deres arbejdsplads.

Seneste TV

Relaterede

mediawatch 14 day trial

Seneste nyt

Mediejob

Se flere

Se flere